Kupovina polovnog automobila
Ilustracija

10 savjeta

Kupovina polovnog automobila

Kupovina polovnog automobila često se može porediti sa kupovinom mačke u džaku, pazite da ne biste postali vlasnik vozila koje je više za otpad nego za drum.

1. Koliko ste spremni da potrošite

Tu je i novac za prateće troškove poput servisa, zamjene guma i za razne sitne popravke, na koji može otići i do 1.000 eura.

- U većini slučajeva neophodan je tzv. veliki servis, koji može da košta od 100 do 600 eura. Pozovite neki servis i proverite okvirnu cijenu za taj model vozila - objašnjava Marko Bulatović sa sajta mojauto.rs.

2. Provjerite troškove registracije

Za veće i ekskluzivnije polovnjake registracija može da košta i više od 1.000 eura.

3. Oprezno ako je mala kilometraža!

Kada pronađete nekoliko odgovarajućih vozila, probajte da sakupite što više informacija o njima, kao što su godište proizvodnje i pređena kilometraža. Starije vozilo, a mala kilometraža mogu da znače da je uglavnom voženo po gradu, pa je i više habano ili da je kilometraža vraćena. Nemojte vjerovati da ste vi srećnik koji je našao fenomenalno polovno vozilo koje je malo voženo i ne košta mnogo. Takva vozila treba pregledati u servisu - upozorava Bulatović.

4. Povedite majstora!

- Najbolje je povesti majstora. Platite ga. Može vam uštediti mnogo novca i nervoze - preporučuje Bulatović.

5. Kako je vozilo održavano

Prednost je, naravno, ukoliko vozilo ima urednu servisnu knjižicu. I uputstvo za upotrebu, rezervni ključ, dizalica, alat, rezervni točak... Sve to pokazuje kako se prethodni vlasnik odnosio prema automobilu.

6. Kupovina samo pri dnevnom svjetlu

Vozilo treba pregledati pri dnevnom svjetlu. Obratiti pažnju i na unutrašnjost i na spoljašnjost.

Tražite ogrebotine, detaljno pregledajte svako staklo da nema neko naprsnuće, provjerite gume, pogledajte ispod vozila da li ima vidljivih oštećenja.

7. Provjerite stanje motora

Da li nešto curi ili kaplje sa donje strane, da li nešto curi iz motora... Sve to može da bude osnov za smanjenje cijene ukoliko se nakon savjetovanja sa majstorom ipak odlučite za taj automobil - dodaje Bulatović.

8. Probna vožnja

Nakon svega, neophodno je provjeriti automobil i probnom vožnjom.

9. Pazite na podatke u ugovoru

Ugovor o kupoprodaji automobila mora da bude ovjeren u sudu ili kod notara. U ugovoru podaci o vlasniku vozila moraju biti identični sa podacima iz lične karte i saobraćajne dozvole.

10. Polovnjak može i na kredit

Većina banaka odobrava kredite za polovnjake uz ograničenje sume do 8.000 eura, ili da vozila ne budu starija od pet godina u trenutku odobravanja kredita, odnosno sedam godina u trenutku otplate poslednje rate.

 

(B92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.