Divlji ren popravlja krvnu sliku i imunitet
Ilustracija

Ljekovita priroda

Divlji ren popravlja krvnu sliku i imunitet

Poluvodena biljka dragušac (Nasturtium officinale) u narodu je poznata i kao krstovnik, divlji i vodeni ren, ljuti mokriš, resnik...

Jedna je od najstarijih vrsta povrća, odavno odomaćena ne samo u Evropi, već i u sjevernoj Africi i Aziji. Zbog korisnih sastojaka skupljali su je još stari Grci i Rimljani. Poluvodena je jer je drška biljke šuplja pa pliva na vodi. U sebi sadrži više vitamina C nego pomorandža, više kalcijuma nego mlijeko, više gvožđa nego spanać.

Dragušac raste u potocima, bunarima, izvorima i vodenim jarugama. Narendan, ima oštar miris i gorak ukus. Prepoznatljiv je po sitnim bijelim cvjetovima u vidu grozdova.

Sa mnoštvom korisnih sastojaka, biljka je ljekovita u cjelosti. Skuplja se od marta do kraja maja, a potom od kraja ljeta do kasne jeseni, kada nije u cvatu. Koristi se isključivo u svježem stanju, jer sušenjem gubi sve ljekovite sastojke.

Narodni ljekari ističu da vodeni ren čisti krv i poboljšava njen sastav, jača želudac i podstiče lučenje želudačnih sokova, kao i žuči. Podsticajno djeluje i na lučenje urina. Zbog velike količine gvožđa i joda, povoljno utiče na metabolizam i rad žlijezda sa unutrašnjim lučenjem.

Da bi organizam snabdjeli sa što više minerala, vitamina i drugih djelotvornih sastojaka, biljku je najbolje jesti u vidu salate. Pogotovo na kraju zime i na početku proljeća, kada je oskudica u svježem povrću. Uz salatu, poželjno je konzumiranje i svježeg soka od dragušca, dva do tri puta dnevno, po jedna supena kašika. Sok ne smije biti koncentrovan, već razređen u petostrukoj razmjeri sa vodom (kašiku soka razrijedite sa pet kašika vode).

Nastavak teksta možete pročitati OVDJE.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.