Kejptaun: Šetnja između oblaka i krošnji drveća (FOTO)
Staza u krošnjama botaničkog vrta

Južnoafrička Republika

Kejptaun: Šetnja između oblaka i krošnji drveća (FOTO)

Na istočnim obroncima planine Table u Kejptaunu nalazi se Kirstenboš (Kirstenbosch), prvi botanički vrt na svijetu koji je postao dio svjetske baštine. Osnovan je 1913. godine kako bi pomogao pri zaštiti jedinstvene flore u zemlji, a i do današnjeg dana stavlja snažan naglasak na uzgoj i zaštitu autohtonih biljaka.

Kako bi se proslavilo 100. godina postojanja Kirstenboša, 2013. je u njemu konstruisana vijugava staza od čelika i drveta, nazvana 'Centenary Tree Canopy Walkway', koja vodi posjetioce kroz krošnje vrta. Staza se uzdiže od šumskog poda prema krošnjama, a na kraju se probija iznad njih gdje pruža spektakularan panoramski pogled na okolne planine, vrt i Kejptaun, piše Pixelizam.com.

Projekat je rezultat saradnje između arhitekte Marka Tomasa i inženjera Henrija Fagana. Staza je dugačka 130 metra, na dva mjesta se spušta do šumskog tla, a podiže se na maksimalnu visinu od 12 metara.

Kirstenbosch-0

 

Kirstenbosch-1

Kirstenbosch-2

Kirstenbosch-2a

Kirstenbosch-3

Kirstenbosch-4

Kirstenbosch-5

Kirstenbosch-6

Kirstenbosch-7

Kirstenbosch-8

Kirstenbosch-9

Kirstenbosch-10

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.