Novi aparat za očuvanje pluća omogućava disanje van tijela (VIDEO)
Ilustracija

Velika Britanija

Novi aparat za očuvanje pluća omogućava disanje van tijela (VIDEO)

Britanska bolnica “Royal Brompton and Harefield” prva je bolnica u Evropi čiji su hirurzi uspješno izveli transplantaciju plućnog krila korišćenjem specijalnog aparata koji održava funkciju disanja pluća van tijela pacijenta, piše B92.

Ovo izvanredni proboj u hirurgiji mogao bi da spasi na hiljade života - zahvaljujući novom aparatu, broj uspješnih hirurških intervencija na godišnjem nivou mogao bi da bude dvostruko veći, navode stručnjaci. 

Aparat je pušten u funkciju u londonskoj bolinici “Royal Brompton and Harefield”, koja je prošle godine takođe demonstrirala tehniku koja omogućava održavanje srca donora u životu. 

Kao što je već poznato javnosti, donorski organi prije operacije obično se čuvaju u specijalnim posudama sa ledom kako bi se spriječilo njihovo propadanje prilikom transporta. Na taj način moguće je donorski organ sačuvati van tijela pacijenta najviše do 6 sati. 

Novi metod, međutim, omogućava očuvanje pluća u roku od najviše 24 sata. 

Pluća su smještena u pokretnu plastičnu kutiju sa specijalnim ventilatorom koji održava “disanje” i pumpom koja neprekidno obezbjeđuje dotok krvi u organ. 

Zbog oštećenja pluća tokom transporta danas se iskoristi tek oko 20 odsto donorskih organa, a novi aparat upravo bi trebalo da smanji razmjere ovog problema. 

Kako novi aparat funkcioniše, možete vidjeti ovdje (upozorenje: video sadrži eksplicitan sadržaj!):

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.