Jedna od najstarijih država na svijetu
San Marino

San Marino

Jedna od najstarijih država na svijetu

San Marino je treća najmanja nezavisna država u Evropi (nakon Monaka i Vatikana) i jedna od najstarijih država na svijetu. Nalazi se u južnoj Evropi, i sa svih strana je okružena granicom sa Italijom: na sjeveroistoku se graniči sa regionom Emilija Romanja, a na jugozapadu sa regionom Marke.

San Marino zauzima površinu od 61 km2, i ima oko 30.000 stanovnika. Ova država osnovana je 301. godine, a nazvana je po zidaru Marinu Dalmatinskom, koji je pobjegao sa ostrva Raba kako bi spasio rimskog imperatora Dioklecijana. Sakrio se na vrhu planine Monte Titano (najviši vrh San Marina) i osnovao malu zajednicu hrišćana. San Marino je suverena država, ali ipak zavisna od Italije.

Republika San Marino podijeljena je na 9 devet gradova. Glavni grad je San Marino, a ostali su: Akuvaviva, Borgo Mađore, Kijesamova, Domanjano, Faetano, Fjorentino, Monteđardino i Seravale. Klima na ovom području je mediteranska; ljeti se temperature kreću od 20 do 30 C, a zimi od -2 do 10 C.

Grad San Marino ima nesvakidašnji, ali fenomenalan položaj: nalazi se na vrhu planine Titano, na nadmorskoj visini od 749 m, odakle se pruža jedinstven pogled na grad Rimini i Jadransko more. Od Riminija, popularnog ljetovališta smještenog na obali Jadranskog mora, San Marino je udaljen samo 20 km.

San Marino posjeti preko 2 miliona turista godišnje. Glavne turističke atrakcije koje privlače turiste su i najpopularnije u zemlji, a to su:

- Tri kule San Marina,

- Katedrala San Marino, 

- Gradska kuća San Marina,

- Državni muzej San Marino...

U blizini San Marina nalazi se San Benedeto del Tronto, grad koji leži na obali Jadranskog mora, aktivna ribarska luka i jedno od glavnih turističkih mjesta na centralnom Jadranu. Glavna karakteristika ovog mjesta je duga plaža prekrivena bijelim pijeskom i plitka voda, idealna za porodice sa djecom, ali i za one starije.

Izvor: Superodmor.rs

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.