Provedite vikend u nekom od najjeftinijih evropskih gradova
Ilustracija

Otputujte

Provedite vikend u nekom od najjeftinijih evropskih gradova

Post Office Travel Money je sproveo istraživanje koje pokazuje da su hrana, piće, ulaznice za muzeje i smještaj u hotelima sa dvije ili tri zvjezdice, najjeftiniji u istočnim gradovima Evrope, i to u periodu od 17. do 19. aprila, prenosi Mondo.

Vilnius, Litvanija

Vilnius je glavni grad Litvanije, a na vrhu ove liste našao se zahvaljujući padu cijena od čak 15,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Pored toga što su cijene u Vilniusu sada pristupačne, ono što ga čini idealnim mjestom za proljećni odmor je to što neće biti velike gužve - većina turista radije bira Pariz, Amsterdam ili Rim, prije nego prestonicu Litvanije. Dvodnevni boravak u Vilniusu košta oko 138 eura.

Budimpešta, Mađarska

Mađarska prestonica našla se na drugom mjestu najpovoljnijih evropskih destinacija, uprkos rastu cijena od 2,4 odsto u odnosu na prošlu godinu. Izgleda da su baš tih 2,4 odsto "koštali" Budimpeštu prvog mjesta, na kojem se prošle godine našla. Dvodnevni boravak staje oko 165 eura.

Riga, Letonija

U prijestonici Letonije, cijene hrane, pića, hotelskog smještaja su u odnosu na prošlu godinu niže za 18,8 odsto, pa je za dvodnevni boravak ovdje potrebno izdvojiti oko 166 eura.

Talin, Estonija

Glavni grad Estonije, Talin, četvrti je najjeftinij evropski grad za kratak odmor - za dva dana tamo potrebno je oko 180 eura.

Atina, Grčka

U grčkoj prijestonici je naročito jeftina hrana, pokazalo je ovo istraživanje, a za vikend proveden u Atini potrebno je izdvojiti oko 180 eura.

Dubrovnik, Hrvatska

Dobri obroci po niskim cijenama su ono što je Dubrovnik pozicioniralo na šesto mjesto. Cijene su u odnosu na prošlu godinu snižene za 13,4 odsto, a za vikend u ovom mjestu na obali Jadrana potrebno je oko 190 eura.

Prag, Češka

Prag je u odnosu na prošlu godinu "pao" na ovoj listi zbog relativno visokih cijena smještaja i ulaznica za turističke atrakcije. Sa druge strane, češka prestonica nudi najjeftiniju hranu - obrok za dvoje košta oko 30 eura.

Lisabon, Portugal

Vikend - smještaj i hrana za dvoje, u Lisabonu koštaju oko 195 eura, ali su zato kafa i pivo u portugalskoj prestonici najjeftiniji u Evropi.

Krakov, Poljska

Krakov sve više privlači turiste, a najpovoljniji smještaj u Krakovu i Varšavi kreće se oko 30 eura po osobi.

Strazbur, Francuska

Na desetom mjestu najjeftinijih evropskih gradova nalazi se Strazbur, gdje vikend za dvije osobe košta oko 235 eura - opet, naravno, sve u zavisnosti od smještaja i hrane koje odaberete.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.