Najposjećeniji zamkovi i palate na svijetu (FOTO)
Luvr u Parizu

Top 6

Najposjećeniji zamkovi i palate na svijetu (FOTO)

Od Pariza pa sve do Pekinga, istorijski zamkovi i palate privlače milione turista koji žele da na neki način vide i osjete kako su ranije živjeli bogati i poznati.

Svake godine preko milion turista obiđe velelepne svjetske zamkove i palate, prenosi Smitsonian. 

Mi vam izdvajamo neke od njih.

Zabranjeni grad u Pekingu

To je naziv za nekadašnju carsku palatu kineskih dinastija Ming i King, a danas je muzej koji se prostire na više od 720.000 kvadratnih metara i sastoji se od 890 zgrada sa preko 9.000 prostorija. 

Svakoga dana na desetine hiljada turista prođe kroz Zabranjeni grad koji je odraz tradicionalne kineske arhitekture.

Luvr u Parizu

Najveći i najpoznatiji muzej na svijetu, muzej Luvr se nalazi u palati Luvr koja je začeta izgradnjom tvrđave u kasnom 12. vijeku u vrijeme vladavine Filipa II. 

Ova građevina je više puta proširivana i tako se formirala Palata Luvr koja je služla kao francuski dvor. 

Palata Luvr ima tri krila: Rišelje, Viši i Denon.

Velika palata u Bangkoku

Velika palata je najveće obilježje Bangkoka. 

Ovo ogromno arhitektonsko zdanje smješteno je na putu Na Phra Lan okruženo velikim belim zidinama. 

Kraljevska palata osnovana je 1782. godine, kada je Bangkok postao prijestonica Tajlanda. Sastoji se od nekoliko objekata dekorisanih u različitim arhitektonskim stilovima. Kraljevska kapela, ili Wat Phra Kaeo, nalazi se u okviru istog kompleksa, a posjeduje smaragdnog Budu i poznata je po veoma lijepim dekorativnim elementima. Na desnoj strani, prije ulaska u unutrašnju kapiju Velike palate je Kraljevski dekorativni paviljon i paviljon novca.

Versajski dvorac

Versajski dvorac je bila rezidencija francuskih kraljeva Luja XIV, Luja XV i Luja XVI. Smještena je na 11 hektara kod grada Versaja jugozapadno od Pariza, i okružena sa 815 hektara parkova. Ovaj dvorac-spomenik je čuven u svijetu po svojoj ljepoti, kao i po značajnim događajima koji su se tu odigrali. Kraljevi su sa svojim dvorjanima bili stanovnici dvorca od 1682. do 1789, sa izuzetkom nekoliko godina u periodu regentstva Filipa, vojvode Orlenskog (1715-1723). 



Dvorac Versaj je nastao kao lovački dvorac Luja XIII, koji su od 1661. značajno dogradile arhitekte Luja XIV: Luj le Vo, Fransoa Dorbej, Žil Arden-Mansar i Rober de Kot. Unutrašnju dekoraciju je dizajnirao Šarl Lebren, a parkove Andre le Notr.

Tako je nastao po mnogima najljepši od svih dvoraca Evrope. Unutar zidina Versaja živjelo je oko 6.000 ljudi, a dvorac ukrašavaju mnogobrojne fontane i predivno zelenilo.

U dvorcu se nalazi i znameniti stoni astronomski sat. Važna je i dvorana Galerija ogledala u kojoj je 1919. godine potpisan Versajski ugovor i tako okončan Prvi svjetski rat.

Topkapi palata u Istanbulu

Topkapi palata je građena kao sultanski dvor između 1472. i 1478. godine, kada je sultan Muhamed II zauzeo Carigrad. Nalazi se na mjestu ispod kojeg se Bosfor spaja sa Mramornim morem i odvaja od Zlatnog Roga. Ime palate, na turskom jeziku Topkapı Sarayı znači Palata topovske kapije, jer je izgrađena na mjestu gradskih vrata Konstantinopolja koja su uništena turskim topovima. Bila je sultanska rezidencija tokom čitava četiri vijeka do preseljenja u novoizgrađenu Dolmabahče palatu, 1853. godine. 

Kompleks Topkapi palate je okružen zidovima dugim 5 km i prostire se na površini od 592.600 kvadratnih metara.

Ona predstavlja klasičan primjer otomanske arhitekture palata. Njen kompleks čini nekoliko povezanih zgrada i nekoliko uređenih dvorišta. Zidovi palate su ukrašeni pločicama sa plavo-bijelim ornamentima.

Londonska kula

Osnovana 1078.godine od strane Viljema Osvajača, Kula predstavlja kompleks od nekoliko zgrada koje su smještene u okviru dva koncentrična prstena odbranbenih zidova . 

Imala je nekoliko namjena. Koristila se kao skladište oružja,kao riznica, kao državni arhiv,ali ona najinteresantnija jeste da je neko vrijeme služila kao zatvor sa tamnicama u kojima su neprijatelji čekali dan svog pogubljenja. 

Danas tu možete vidjeti 23,578 delova nakita koji predstavljaju dio Kraljevske kolekcije nakita (Crown jewels). 

Kako su vjekovi prolazili i kako su se smjenjivali različiti kraljevi i vladari, tako se i Londonska kula mijenjala i proširivala svoje granice. Može se reći da je to najstarija palata i tvrđava u Evropi.

(b92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.