Kineska čuda 21. vijeka (FOTO)
Ilustracija

Impresivno

Kineska čuda 21. vijeka (FOTO)

Nacija koja je sagradila Kineski zid je, očekivano, i dom najvećih inžinjerskih dostignuća modernog doba.

Most u Zalivu Điadžou

Otvoren je 2011. godine i, za sada, nosi titulu nadužeg morskog mosta na svijetu. Konstrukcija duga 42 kilometra nosi kolovoz od šest saobraćajnih traka i povezuje grad Ćingdao sa ostrvom Huangdao. Koštao je dvije milijarde eura, a građen je punih deset godina.

..

 

Toranj Šangaj

Gradnja je dovršena 2014. i nosi epitet najviše zgrade u Kini i druge najviše zgrade na svijetu. Neboder od 125 spratova koštao je 3,7 milijardi eura.

..

Luka Jangšan

Izgradnja je koštala nevjerovatnih 16 milijardi eura, a locirana je u zalivu Hangzhou južno od Šangaja. Pored činjenice da je najveća na svijetu, u toku jedne godine kroz nju prođe preko 33 miliona kontejnera.

 

..

 

 Vjetroelektrana Gansu 

Ta "šuma vjetrenjača" će biti najveća na svijetu, a završetak radova se očekuje ove godine. Koštaće oko 15 milijardi eura i predstavlja najveći poduhvat Kine u pravcu ekološki prihvatljive proizvodnje električne energije.

..

Željeznica "puta svile"

Uz prigodni naziv "Put svile 21. vijeka", Kina je obnovila direktnu teretnu željezničku liniju sa zapadnom Evropom. Prvi voz stigao je u Madrid u decembru 2014. , a sa sobom je ponio 1,400 tona dobara. Put od 13.000 kilometara traje 20 dana.

 

Hotel Songjiang Šimao

Iako je još uvijek u izgradnji, hotel je specifičan jer se nalazi u 100 metara dubokom kamenolomu, a koštaće oko 460 miliona eura. Uz njega će biti izgrađeni vodopadi i podvodne sobe.

..(klix.ba)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.