10 ljepota Kine koje oduzimaju dah (FOTO)
Foto: Carlos Adampol Galindo/ Flickr.com

Nevjerovatni pejzaži

10 ljepota Kine koje oduzimaju dah (FOTO)

Prve asocijacije kada je riječ o Kini obično su zagađena i prenaseljena mjesta, Kineski zid i ogromni Peking. Malo ko se sjeti nevjerovatnih pejzaža koji čine veliki dio ove zemlje.

Kina je vjerovatno jedna od najljepših država svijeta, a ako vam je teško da o njoj razmišljate na takav način, fotografije ovih deset mjesta će vam pomoći u tome.

 

Planina Huangšan, provincija Anhui

 

Foto: Chi King/ Flickr.com 

S čudnim kamenim formacijama i borovim stablima neobičnih oblika, gustom maglom i hladnoćom koja dopire do kosti, pješačenje planinom Huangšan je neprocjenjivo iskustvo, koje rijetko gdje možete doživjeti.

 

Planina Uji, provincija Fucejan

 

Foto: The JH Photography / Flickr.com 

Kineske razglednice na kojima su predstavljeni prelijepi planinski krajolici popularne su širom svijeta. Možda se i najčešće na njima nalazi Uji, nacionalni park u jugoistočnoj Kini, jedna od glavnih atrakcija ove države.

 

Tornjevi Kaiping Djaolou, provincija Guandun

 

Foto: Payton Chung/ Flickr.com 


Tri tornja sagrađena su početkom 20. vijeka za obranu od napadača. Arhitektura je savršen spoj rimskog, grčkog i islamskog uticaja.

 

Vodopad Huanguošu, provincija Guejdžou

 

Foto: tak.wing/ Flickr.com 



Sa više od 77 metara, Huanguošu je najviši vodopad u Aziji. I dok je sam pogled na njega spektakularan, još je zanimljiviji pogled iza vodopada.

 

Plaža Jalon, provincija Hajnan

 

Foto: 一元 马/ Flickr.com 


Plaža Jalon je velika tropska plaža u obliku polumeseca u toploj pokrajini Hajnan. Sve što očekujete od tropske plaže, beli pesak, sportove na vodi, luksuzne hotele i palme, Jalon nudi na jednom mestu. Ako možete da birate, dolazak ovde najbolje je isplanirati u vreme Prolećnog festivala.

 

Carska ljetnja vila Čengde, provincija Hebej

 

Foto: NH53 / Flickr.com 


Nekada davno ova vila bila je ljetovalište careva iz dinastije Ćing. Rezidencija je okružena zelenim poljima, a danas se nalazi na listi svjetske baštine.

 

Šenungceja, provincija Hubej

 

Foto: Evilbish/ Wikipedia 


Neprestano prekrivena maglom, dolina Šenungceja dom je jednoj od najvećih suptropskih šuma u ovom dijelu svijeta. Te šume su dom za ugrožene zlatne majmune i hiljade drugih vrsta. Ako ste ljubitelj prirode i zelenila, ovo je najbolje mjesto u Kini koje možete posjetiti.

 

Kanjon Enši, provincija Hubej

 

Foto: Eric Sakowski / Wikipedia 


Oko 320 kilometara zapadno od brane Tri klisure nalazi se Enši, azijska verzija Velikog kanjona. Krivudavi klanac omeđen visokim zidovima planina, proteže se na 108 kilometara, a na svakom koraku se mogu vidjeti vodopadi koji se spuštaju do rijeke koja njime teče. Na mnogim mjestima izgrađeni su vidikovci kako bi posjetioci mogli da uživaju u pogledu na ovo remek djelo prirode.

 

Ulinjan, provincija Hunan

 

Foto: Laiwan Ng / Flickr.com 


Reditelj Džejms Kameron našao je inspiraciju za pejzaže koji se mogu vidjeti u filmu Avatar upravo na Ulinjanu. Ova mistična i maglovita dolina sastoji se od 3.000 kamenih stubova visokih i do nekoliko stotina metara.

 

Selo Fenhuan, provincija Hunan

 

Foto: melenama / Flickr.com 

Hiljade turista svake godine dolazi ovdje kako bi prošetalo visećim i uskim ulicama ovog hiljadu godina starog sela.

(b92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.