Osam savjeta za savršeno njegovanu i sjajnu kosu
ilustracija

Predstavljamo vam

Osam savjeta za savršeno njegovanu i sjajnu kosu

Praktični savjeti koji će pomoći da vam kosa uvijek bude lijepa i zdrava.

Kosa je jedan je od najjačih ženskih atributa. Ona može u potpunosti da promijeniti vaš izgled i učiniti vas ljepšim i privlačnijim, ali ponekad to može da bude i prava gnjavaža, prenosi super Žena. 

Uz par praktičnih savjeta u rukavu, možete učiniti vašu rutinu njege kose bržom i jednostavnijom i omogućiti da kosa uvijek izgleda zanosno. 

Priuštite masažu vašem tjemenu 

Par minuta masaže tjemena tokom pranja kose može se činiti kao gubljenje vremena, ali koristi od toga čine čuda za zdravlje i ljepotu kose. Masaža tjemena podstiče cirkulaciju, rast kose i učvršćuje korijen vlasi. Ako želite jaku i zdravu kosu, svakodnevna masaža je itekako veliki plus. I još je pri tome  veoma prijatna. Takođe, povećanje cirkulacije tjemena popravlja i raspoloženje, smanjuje stres i olakšava bolove. 

Regenerator samo na vrhove 

Osim ako nemate zaista suvo tjeme glave, nema potrebe za nanošenjem regeneratora ili maske na cijelu kosu. Naime, tjeme glave svaki dan prirodno proizvodi sebum, stoga nanošenje dodatne njege na njega može samo još više da zamastiti kosu. Regenerator ili maska se nanose isključivo na zadnju četvrtinu dužine kose, sa najvećim fokusom na vrhove. 

Ledeno ispiranje 

Kako biste kosi vratili sjaj i zaštitili je od oštećenja i isušivanja, kada perete kosu neka zadnje ispiranje bude sa što hladnijom vodom. Hladna voda će u trenutku zatvoriti kutikule kose pa će kosa lakše da reflektuje svjetlost i omogući optimalnu blistavost i sjaj. Ispiranje možete završiti i sa hladnim čajem od kamilice (idealno za svijetlu kosu).

Koristite češalj sa širokim zupcima 

Kosa je 3 puta sklonija pucanju kad je mokra. Najčešća greška nakon pranja kose je rasčešljavanje mokre kose neodgovarajućim, gustim češljevima ili četkama koji dodatno uzrokuju njeno pucanje. Najbolji izbor za rasčešljavanje kose čine drveni češljevi širokih zubaca koji ne vuku i ne čupaju kosu, tako da se kosa može odpetljati sa mnogo manje štete. 

Ako je kosa zaista sklona tome da se umrsi brzo, probajte da je odmrsite još pod tušem, dok vam je regenerator na vrhovima, kako je ne biste oštetili. 

Osušite kosu prije stilizovanja 

Kada na mokroj ili vlažnoj kosi upotrebljavate peglu za kosu ili figaro stvara se veoma vruća para koja uzrokuje neizbježnu štetu na kosi. Prije nego što upotrijebite neki od električnih stilizatora kose, budite sigurni da vam je kosa u potpunosti suva. 

Ukrotite dlačice koje štrče 

Ne morate cijelu kosu da naprskate lakom da biste ukrotili nekoliko neposlušnih dlačica koje štrče. Iskoristite staru četkicu za zube, nanesite na nju lak za kosu i četkicom začešljajte dlačice. Dlačice će biti na svom mjestu, bez učvršćivanja cijele kose. 

Zakamuflirajte izrastak 

Pravi savjet za sve plavuše! Ako je od vaše zadnje posjete frizeru prošlo dosta vremena, probajte ovaj jednostavan trik za kamuflažu izrastka. Bilo da vam je kosa svježe oprana ili ne, naprskajte izrastak šamponom za suvo pranje kose koji će učiniti izrastak svjetlijim, a zatim napravite “cik-cak” frizuru kojom će djelovi dužine kose djelimično da prekriju izrastak. Praktično rješenje do sljedeće posjete frizeru! 

Recite DA lijenim danima 

Svi imaju one lijene dane kada jednostavno ne želite do stanete pred ogledalo i namještate kosu. Ili jutra kada već kasnite na posao i nemate vremena za idealnu frizuru. 

Isprobajte brzinski trik: u kupatilu uvijek držite bočicu sa vodom u spreju, i koristite je kako biste popravili “jutarnju frizuru”. Umjesto pranja, sušenja i stilizovanja kose, samo poprskajte sa vodom neposlušne uvojke, prosušite fenom – i kao novi ste! 

I za kraj, volite i pazite na svoju kosu – šišajte je redovito, barem svakih 10 do 12 nedelja, kako bi je održali zdravom i riješili se ispucalih vrhova, a za njegu odaberite kvalitetne proizvode koji je neće isušiti. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.