Upoznajte sedam ruskih čuda (FOTO)
Dolina gejzira na Kamčatki

Građani izabrali

Upoznajte sedam ruskih čuda (FOTO)

Prije par godina nekoliko ruskih TV/radio stanica i novinskih kuća organizovalo je glasanje o ruskim čudima. Svaki stanovnik Rusije je mogao učestvovati u glasanju koje se odvijalo putem interneta i sms poruka. Ovo je njihov izbor.

Bajkalsko jezero

Bajkal se nalazi u istočnom Sibiru i smatra se najdubljim jezerom, ali i najvećim rezervoarom pitke vode na svijetu. Duboko je 1.500 metara, a boja vode je uprkos njenoj dubini izrazito bistra i plava. 

Bajkalsko - najdublje jezero na svijetuBajkalsko - najdublje jezero na svijetu


Dolina gejzira

Dolina se nalazi na Kamčatki, a zanimljiva je zbog stotina aktivnih i atraktivnih gejzira. Svrstana je na UNESCO-vu listu svjetske baštine. 

Spomenik majci domovine

Ovaj veliki spomenik sagrađen je pedesetih godina prošlog vijeka u Volgogradu u čast svim vojnicima koji su izgubili život u Drugom svjetskom ratu. Spomenik je uvršten u Ginosovu knjigu rekorda, a čak je dva puta viša od kipa slobode u Njujorku. 

Top turistička atrakcija: Peterhof

Top turistička atrakcija: Peterhof
 

Peterhof

Ovo mjesto izgrađeno je prema naredbi Petra I početkom 17. vijeka i nalazi se u neposrednoj blizini Sant Petersburga. Zbog obilja zelenila, vode, zlata i divne arhitekture - smatra se top atrakcijom u turističkoj ponudi Rusije. 

Katedrala Vasilja Blaženog

Katedrala se nalazi na Crvenom trgu a prepoznatljiva je po svojim kupolama i bojama. Sagrađena je u periodu između 1555. i 1561. godine u čast pobjede cara Ivana Groznog nad Mongolima. 

Stubovi Komske republike

Niko nije siguran u to kada su nastali, ali naučnici se slažu u jednom - da je samo priroda mogla načiniti nešto takvo. Procjenjuje se da su nastali prije 200 miliona godina, a njihova visina je - 42 metra. 

elbrus

Elbrus - najviša tačka Rusije

Elbrus

Najviša tačka Rusije, a prema nekima i najviši vrh Evrope. Prepun turista i zaljubljenika u skijanje i zimske radosti. Visina mu je 5.600 metara. 

(punkufer.hr)

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.