Najduži i najljepši zidovi na svijetu
Kineski zid

Top 10

Najduži i najljepši zidovi na svijetu

Iako nam je razdvajanje dva područja dugim i visokim zidinama danas gotovo nezamislivo, nedaka davno su te strukture činile razliku između života i smrti. Neke od zidina koje vam predstavljamo postoje hiljadama godina, dok su neke podignute tek prošlog vijeka.

Zid plača u Izraelu postoji nešto manje od četiri hiljade godina, a podigao ga je Irod Veliki, jedan od najpoznatijih kraljeva Judeje. 

Hadrijanov zid u Engleskoj je jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija Velike Britanije, a izgrađen je za vrijeme Hadrijana Velikog. Ovaj zid označavao je sjevernu granicu Rimskog carstva, a dugačak je čak 118 kilometara. 


hadrijanovzid1
Berlinski zid jedan je od najpoznatijih zidova koji simbolizuje diskriminaciju. Izgrađen je 1961, a srušen 1989. godine. 

Kina je dom najvećem i najdužem zidu na svijetu - Kineskom zidu od čak 8,5 hiljada kilometara. Kineski je zid 1987. godine upisan na UNESCO listu svjetske baštine u Aziji i Okeaniji, a 2007. je izabran među sedam novih svjetskih čuda. Za izgradnju zida uglavnom je korišćen kamen, a vezivni materijal rađen je od kreča i lepljivog pirinča. Udaljenost kula osmatračnica, koje su zazidane u zidu i visoke 12,2 metara, nije bila duža od dvostrukog dometa strijele, tako da nijedan dio zida nije ostao nebranjen. 

zid

Vavilonske zidine - kada ih posmatramo kao da su podignute za potrebe filmskog seta! Izgrađene su 575. godine prije Hrista, a vjeruje se da su unutar tih zidina bili smješteni Vavilonski vrtovi - jedno od 7 svjetskih čuda starog svijeta 

Servijski zid, poznati kao i Aurelijski zid, izgrađen je u 4 vijeku prije Hrista, nakon što je Rim bio uništen od strane Gala. 

Gradske zidine u Česteru u Engleskoj izgrađene su 70. godine nakon Hrista, s ciljem odbrane grada. U 12. vijeku u potpunosti su renovirane. 

Feničanski zid u Libanu smješten je uz obalu grada Batrouna, a izgradili su ga Feničani za odbranu s morske strane. 

Veliki Zimbabve su zidine smještene u drevnoj prijestonici Kraljevstva Zimbabvea (1110.-1450.), ujedno i najveća kamena građevina u južnoj Africi do modernog doba. 

velikezimbabve

Stonske zidine se nalaze u Hrvatskoj i za njih se govori da su druge zidine po dužini na svijetu. One su imale veliku važnost jer su branile solanu koja je Dubrovačkoj Republici donosila 15.900 dukata svake godine, kao i sam grad. 

(b92/kodex.me)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.