Bijelo Polje izlazećeg sunca
Bjelopoljce privukla i filozofska strana kenda

Kendo na Limu

Bijelo Polje izlazećeg sunca

Crna Gora je poznata po ratničkoj tradiciji, a “čojstvo i junaštvo” o kome je govorio i pisao veliki crnogorski vojvoda Marko Miljanov kao srž borbenog duha naših predaka. Stoga je logično da je borilačka vještina “kendo”, koja objedinjuje mačevanje i ratničku filozofiju japanskih samuraja, sve više popularna u našoj zemlji. Nakon Podgorice, prvi kendo klub je otvoren na sjeveru, u Bijelom Polju.

“S obzirom da sam rođen i odrastao u Bijelom Polju, osjećao sam obavezu da se na neki nacin odužim svom gradu i pružim mogućnost ljudima iz tog grada da treniraju jednu takvu borilačku vještinu”, objašnjava za Portal RTCG trener kendo kluba “Bijelo Polje” Dino Dizdarević.  

On naglašava da su Bjelopoljci u početku bili rezervisani prema toj borilačkoj vještini, koja dolazi iz dalekog Japana.

“Ta zemlja je kulturološki i religijski dosta različita u odnosu na naše prostore. Ipak, nakon mjesec dana upoznavanja s kendoom, desetak članova kluba se već “zaljubilo” u tu vještinu”, kazao je Dino.

Zanimljivo je da su u klubu uglavnom osobe starije od 25 godina, što navodi da ih je privukla filozofska strana kenda.

“Bušido, ratnički kodeks japanskih samuraja, čini osnovu kenda.  On uči strpljenju, disciplini i istrajnosti, zbog čega je primjenjiv na sva životna polja, mada, neupućeni vjerovatno i ne bi tako pomislili, kada uzmemo u obzir da se radi o vještini mačevanja”,  naveo je Dino.

On je kendo učio godinama, a u ostvarenju sna, kako bi rodnom gradu približio Zemlju izlazećeg sunca, pomogao mu je Kendo savez Crne Gore i ambasada Japana.

“Oni su donirali kompletnu opremu – koja se sastoji od  grudnog oklopa, kacige sa štitnicima za ramena, rukavica i mača od bambusa-šinaija, tako da članovi kluba mogu bez problema da treniraju.”, rekao je Dino.

samuraj

"Moderni samruraji" moraju biti snažni i brzi

Iako je kendo mnogo više od obične borilačke vještine, nije “nježan” sport. U njemu je dozvoljen ful-kontakt a “moderni samuraji” moraju biti brzi i snažni kako bi savladali protivnika.

Taj sport je u Crnu Goru "stigao" prije četrnaest godina,a klub "Bijelo Polje" je prvi osnovan van glavnog grada. Prošlog mjeseca su naši kendo reprezentativci osvojili bronzu na Balkanskom prvenstvu održanom u Skoplju, uprkos jakoj konkurenciji, manjem broju zainteresovanih za taj sport i slabijim finansijama od zemalja okruženja.

Na Balkanskom kupu 2008. kendo reprezentacija Crne Gore osvojila je zlatnu medalju.

(RTCG)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.