Mađarska policija indirektno poručila da su žene same krive za silovanje!
Ilustracija

VIDEO KOJI JE ŠOKIRAO MAĐARSKU JAVNOST

Mađarska policija indirektno poručila da su žene same krive za silovanje!

Video koji je objavila mađarska policija kako bi edukovala učenike o prevenciji nasilja izazvao je pravu buru u javnosti. Naime, tamošnje snage reda i bezbjednosti su u svom "edukativnom" videu okrivile žene za zločin silovanja.

U ovom videu vidimo grupu mladih žena koje se pripremaju za izlazak. Potom odlaze u klub i zabavljaju se, uz snažnu autorsku sugestiju kako konzumiraju preveliku količinu alkohola. Na kraju jedna od njih biva kažnjena -  napada je muškarac sa kapuljačom na glavi, koji čeka žrtvu u mraku.

Dok djevojka leži, pojavljuje se poruka -  "Ti možeš učiniti nešto po ovom pitanju! Ti možeš učiniti nešto protiv ovoga".

Eva Cerhati, iz udruženja "Žene Mađarske ujedinjene protiv nasilja", izjavila je da ovaj tzv. edukativni film sugeriše da "žene ne bi trebalo da piju ili da se zabavljaju na način koji nije u potpunosti prihvatljiv muškarcima, jer je takvo ponašanje zapravo provokacija".

Ona je dodala da film "namjerno širi neke od najgorih ideja ekstremno konzervativnog i patrijarhalnog društva" i kako zapravo daje potpuno pogrešnu sliku o tome da je tipični silovatelj nepoznati napadač iz mraka, dok se u stvarnosti većina silovanja događa od strane poznatog muškarca iz kruga porodice i prijatelja.

(Rtl.hr, Kurir)

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.