Pogledajte: Voz koji juri 500 na sat
Novi najbrži voz na svijetu "maglev"

"Maglev"

Pogledajte: Voz koji juri 500 na sat

Japanska kompanija testirala je novi najbrži voz na svijetu "maglev" i provozala prve putnike.

Japanskim putnicima na testu najbržeg voza "magleva" nije bilo sve jedno kada je "lokomotiva" povukla i dostigla brzinu od 500 kilometara na sat, na pruzi između gradova Uenohara i Fuefuki.

"Dok sam se vozio, kao da sam vidio nekakvo svijetlo, a tijelo kao da mi je lebdjelo. Osjećaj je sličan onom kao kad polijeće avion", prenio je svoje utiske posle vožnje službenik i veliki ljubitelj vozova Muramasa Hiroši (62).

Ovaj voz zapravo i ne ide po šinama, već levitira zahvaljujući jakom magnetnom polju, a tokom ovog testa dostigao je i brzinu od 502 kilometra na čas. Najnoviji "maglev" vozovi skoro da su duplo brži od onih koji su trenutno u upotrebi u Japanu - metaka "šikansena", a koji dostižu brzinu od 300 kilometara na čas.

"Kada je voz dostigao brzinu od 400 kilometara na čas, osjetio sam da mi je tijelo nekako otežalo. Vrtoglavicu sam osjetio kada sam izašao iz voza, ali ne i tokom vožnje", izjavio je Kametani Koširo (82) iz Osake koji je na ovu test vožnju krenuo sa suprugom.

Japanska kompanija već sedam dana testira novi voz, a na konkurs da budu prvi putnici javilo se 300.000 ljudi, među kojima je lutrijom odabrano 2.400 srećnika.

 

 
 
(mondo)

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.