Bez kontinuiranog razvoja informacionog društva nema ni konkurentnosti ekonomije
Sa sastanka

"Napori da se eliminišu sve prepreke na putu ka stvaranju digitalne Crne Gore"

Bez kontinuiranog razvoja informacionog društva nema ni konkurentnosti ekonomije

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije kontinuirano ulaže napore da eliminiše sve prepreke na putu ka stvaranju digitalne Crne Gore, što je ujedno i strateški cilj, poručeno je na sastanku potpredsjednika Vlade i resornog ministra Vujice Lazovića sa predstavnicima Svjetske banke.

Ispitivanje mogućnosti saradnje Vlade Crne Gore i Svjetske banke na polju konkurentnosti , sa ciljem pružanja podrške u pospješivanju razvoja crnogorske ekonomije uopšte, kao i otvaranje novih radnih mjesta u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija bile su ključne teme održanog sastanka.

"Ukupan ambijent ukazuje na pozitivne trendove, u tom kontekstu posebno smo zadovoljni činjenicama da je penetracija mobilnog širokopojasnog pristupa na kraju 2013. godine bila iznad prosjeka zemalja članica EU i iznosila 9 odsto. Penetracija fiksnog širokopojasnog pristupa internetu je na kraju 2013. godine iznosila 15,4 odsto, posmatrano u odnosu na broj stanovnika, dok se posmatrano u odnosu na broj domaćinstava penetracija penje na  49,1 odsto. Tu vidimo dodatni prostor za unapređenje stanja na tržištu elektronskih komunikacije", naglasio je potpredsjednik Lazović.

On je zaključio da obrazovni sistem ne prati potrebe tržišta rada, pa smo u tom kontekstu deficitarni sa stručnim kadrom iz oblasti softverskog inženjeringa, web dizajna, informacione bezbjednosti, kao i  mrežno-komunikacionih tehnologija.

Sagovornici su se saglasili da bez kontinuiranog razvoja informacionog društva ne može biti riječi ni o pospješivanju konkurentnosti ekonomije, s tim u vezi očekuje se da Svjetska banka sačini izvještaj i predloži mogućnosti  za investiranje i razvoj u ovoj oblasti.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.