“Pametni“ telefoni na udaru sajber kriminala
Vujica Lazović

Seminar „Odbrana od sajber prijetnji“

“Pametni“ telefoni na udaru sajber kriminala

Sajber kriminal je sve prisutniji i ova tema postaje globalni prioritet, poručeno je danas na otvaranju seminara „Odbrana od sajber prijetnji“, koji je počeo u Podgorici. Učesnicima seminara je poručeno da će u budućnosti na udaru biti „pametni“ telefoni, jer je njihova zaštita na niskom nivou.

Kompjuterski virusi postali su širenjem interneta problem sa kojim se sreću skoro svi korisnici. Međutim, pošteđeni nisu ni korisnici „pametnih“ telefona. Stručnjaci upozoravaju da je zbog veoma slabe zaštite skoro svaki „pametni“ telefon potencijalno na udaru sajber kriminala.

Danga Vožda, direktor prodaje Cisco System International, vodeće svjetske kompanije u oblasti informacionih tehnologija, kazao je da se tokom istraživanja u Rumuniji došlo do podatka da je od četiri kompjutera jedan zaražen ili inficiran virusima.

“To su Rumuni saopštili. Ali to nije situacija samo u Rumuniji. Ne postoji ni jedna kompanija na svijetu koja ima 100 posto zaštitu. Ako ima 99,8 odsto zaštitu, to ne znači ništa, jer ako imate 100 napada na vaš računar, moguće je da će jedan uspjeti”, kazao je Vožda i saopštio primjere sajber napada.

“Jedno naftno postrojenje u Arabiji je imalo siguronosnu postavku. Na njihov štampač je stigao jedan dokumant u PDF-u, namijenjen ljudskim resursima kompanije. Na taj način ukradeni su svi podaci. Imate i drugi slučaj, kada je virus stigao na računar jedne osobe. Toj osobi je na ekranu pisalo da zbog lošeg korišćenja interneta računar je blokiran i da mora platiti 70 hiljada eura. Ta osoba je nakon toga izvršila samoubistvo”, kazao je Vožda.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović u svom uvodnom izlaganju je kazao da je tema sajber prijetnji postala značajna na globalnom nivou.

„Svjedoci smo ekspanzije uređaja koji su povezali internet, a najave su da će se taj broj povećati sa deset milijardi, koliko ih je danas na 15 milijardi tokom 2015.godine, i na 50 milijardi do 2020.godine. Paralelno sa tim, možemo očekivati da će sajber napadi biti učestaliji i raznovrsniji, sajber kriminal kreaitvniji, a šteta sve veća. U vječnoj borbi sajber kriminala i kreatora siguronosnih rješenja, za očekivati je da vidimo nova oružja koja su usmjerena na mehanizme sajber opreme”, saopštio je Lazović. On je poseban akcenat stavio na “pametne” telefone.

“Danas skoro svi imamo pametne telefone. Iako su ti naši telefoni pametni, oni su veoma ranjivi. Istraživanja pokazuju da pametni telefoni nemaju nikakvu ili veoma malu zaštitu, što ih čini primarnim metama sajber kriminala”, kazao je Lazović.

 Seminar „Odbrana od sajber prijetnji“ organizuju Ambasada SAD u Crnoj Gori, u saradnji sa Cisco System International. Cilj seminara je, kako je saopšteno, da se učesnicima ukaže na sve sofisticiranije napade i kako se na najbolji način baviti ovim globalnim problemom.

/Anadolija/

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.