Dječak spasio djevojčicu od snajpera u Siriji?
Nije sigurno da li je snimak autentičan

VIDEO

Dječak spasio djevojčicu od snajpera u Siriji?

Sirijski dječak postao je svjetski heroj kada je objavljen snimak u kome se vidi kako spašava djevojčicu od snajperske vatre.

Na snimku koji je objavio Shaam News Network, kanal sirijskih aktivista iz Damaska, se vide ruševine u neimenovanom gradu koje su pod konstantnom paljbom iz snajperskih pušaka. Takođe, vidi se dječak, ne stariji od osam godina, koji leži na zemlji dok oko njega fijuču meci iz snajperke puške.

Zatim se vidi kako on naglo ustaje i trči ka ostacima izgorjelog automobila.

Pojedinci nagađaju da se dječak, koji je u jednom trenutku pao na zemlju, pretvarao da je pogođen kako bi zavarao snajperistu, prije nego što je pobjegao sa djevojčicom na sigurno.

Čuju se muški glasovi koji uzvikuju “Alahu ekber” (Bog je veliki), pošto su ustanovili da je dječak ipak živ.

Dječak je potom zgrabio devojčicu za ruku i poveo je u zaklon iza zida, dok i dalje traje snajperska vatra.

Autentičnost snimka nije potvrđena, ali su ga uz određene ograde prenijeli mnogi vodeći svjetski mediji.

Kako piše britanski Independent, analitičari kažu da trenutno nije moguće tvrditi kada je ovaj događaj snimljen, kao i da li je izrežiran ili istinit.

"Nemoguće je procijeniti ko puca, da li su to vladine trupe ili pobunjenici. Ipak, ovaj video može da postane nešto što sumira cjelokupan konflikt u Siriji u nekoliko minuta. Međutim, u ovom trenutku ne bih se usudio da komentarišem autentičnost", rekao je Čarli Vinter, istraživač centra Kvilijam, koji se bavi borbom protiv terorizma.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.