Preko Gmail trika do krađe podataka
Printscreen

Malware

Preko Gmail trika do krađe podataka

Novi malware, koji može da špijunira korisnikov računar je otkriven, a sajt Wired prenosi da su sigurnosni istraživači otkrili kako na pametan način program komunicira sa svojim kreatorima - preko Gmail servisa.

Sigurnosni startup Shape Security navodi da je otkrio malware koji je sposoban da čita instrukcije iz Gmail draftova i odgovara na komande hakera, a da korisnik ništa ne primijeti na svom računaru. 

Kako bi sve ovo funkcionisalo, hakeri prvo kreiraju anonimni Gmail nalog, inficiraju ciljani računar malwareom, a nakon što dobiju kontrolu nad računarom u mogućnosti su da daljinski otvaraju nevidljive verzije Internet Explorera, gdje je Gmail nalog ubačen. 

Nakon ovoga, informacije se prosleđuju korišćenjem draft foldera. 

Malware koristi Python skriptu kako bi došao do komandi i kodova koji se ubace u draft folder. Navodi se da je malware varijanta postojećeg trojanca pod nazivom Icoscript. Za sada nije poznato koliko računara je zaraženo ovim malwareom, a Google se nije oglašavao povodom ovog konkretnog problema. 

(B92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.