Spasite život, dajte kaku
Ilustracija

Liječenje bolesti digestivnog trakta

Spasite život, dajte kaku

Nakon banke krvi i banke sperme, u Sjedinjenim Američkim Državama otvorena je prije par godina i prva banka kake, OpenBiome, koja poziva građane da daju svoju stolicu radi liječenja bolesti digestivnog trakta, prenose elektronski mediji.

Prikupljeni feces koristi se u fekalnoj transplantaciji (transplantaciji crijevne flore), jednom od najnovijih medicinskih načina liječenja pojedinih crijevnih oboljenja, kao što je nosokomijalna dijareja od koje svake godine oboli više od 500.000 Amerikanaca.

Banku je osnovao Mark Smit nakon što je uvidio probleme s kojima se susreću bolnice u prikupljanju uzoraka fecesa za svoje pacijente.
 
Danas, OpenBiome snabdijeva 122 medicinskih ustanova u 33 američke države.


Unošenje u organe za varenje zdrave bakterijske flore pomaže da bolesnik brzo ozdravi, dodaje on.

Svaki davalac kake - po mogućstvu mlađa osoba, mora najprije da prođe ljekarski pregled. Ukoliko je njegovo zdravstveno stanje zadovoljavajuće, davalac je dužan da u određenom periodu u banci provodi 30 minuta dnevno. Prilikom svake posjete dobija 40 dolara (oko 30 evra).

Kako bi privukla nove donatore, banka je, u zavisnosti od "doprinosa", izmislila nadimke: "Super Pooper". "King of Poop" i "Winnie the Poo".

24sata.rs/Tanjug

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.