Projekat Eden: Najveći staklenik na planeti
Najveći staklenik na planeti

Engleska

Projekat Eden: Najveći staklenik na planeti

Sa smjenom milenijuma, bivšem rudarskom gradu u Engleskoj bio je potreban futuristički redizajn koji će privući turiste i ponovo mu udahnuti život.

Rudnik gline  star 160 godina nekada bio glavni izvor prihoda britanskog gradića Kornvela, a napušten je već pola vijeka. Kasnih 1990-ih, gradske vlasti konačno su došle na ideju da turistima ponude nešto jedinstveno – najveći staklenik na svijetu, poznat kao Projekat Eden (Eden Project).

U Ginisovoj knjizi rekorda upisan jekao najveći staklenik na planeti, sa više od milijun biljaka. Ovaj ogromni vrt sastoji se od tri "biome", tj. tri odjeljka sferičnog oblika izgrađenih sa čeličnom bazom i super lakim i čvrstim materijalima od polimera. Njegov podzemni sistem navodnjavanja stvoren je uz pomoć 162 miliona litara vode.

Jedna "bioma" je sa tropskom, a druga sa mediteranskom klimom. Cijeli kompleks je izgrađen za samo dvije i po godine, a zvanično je otvoren za javnost 17. marta 2001. godine.

Klimu održavaju automatizovani uređaji za stvaranje magle kako bi vazduh uvijek bio dovoljno vlažan. Zemlju navodnjavaju zemne cijevi i vodopad koji koristi recikliranu vodu.

Ovaj najveći planetarni vrt otvorene je cijele godine te održava brojne obrazovne i zabavne događaje, ali i humanitarne programe.

Eden-Project-2

Eden-Project-3

Eden-Project-4

Eden-Project-5

Eden-Project-6

Eden-Project-7

Eden-Project-8

Eden-Project-9

Eden-Project-10

Eden-Project-11

Eden-Project-12

Eden-Project-13

(Rtcg)


 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.