Idealno za ljubitelje umjetnosti
Ilustracija

Izbor čitalaca

Idealno za ljubitelje umjetnosti

Čitaoci magazina Conde Nast Traveler odabrali su omiljene destinacije koje su idealne za uživanje u umjetnosti i kulturi.

Riječ je o svjetskim centrima plesa, muzike, pozorišta i muzeja, koji su na listi svim istinskim ljubiteljima umjetnosti. Neke od destinacija koje vam predstavljamo osvojile su isti broj bodova i zato dijele isto mjesto na listi.

10. Sijena, Italija


Prvo su je naseljavali Etrurci, a zatim Rimljani. Ovaj grad na toskanskim brdima proveo je 400 godina kao nezavisna republika. 

Sijena je postala čuvena po Pjaci del Kampo, centralnom trgu koji je i danas isti kao u 13. vijeku. Poznata je i Palio di Siena, trke konja koje se organizuju od 17. vijeka do danas. 

Bogatstvo renesansnih radova može se vidjeti u brojnim gradskim crkvama. Najljepša je svakako Sijenska katedrala u kojoj ima radova Mikelanđela, Donatela i Berninija.

10. Pariz, Francuska


Hemingvej je Pariz nazivao “pokretnom gozbom” zbog toga što ostaje sa vama dugo pošto ga napustite. U njemu se nalazi više od 150 muzeja i svakako je umjetnički centar Zapadnog svijeta. 

Samo u Luvru možete pogledati više od 70.000 remek djela iz svih epoha, uključujući Mona Lizu i krilatu Niku sa Samotrake. 

Najveća kolekcija radova impresionista i postimpresionista može se naći u Muzeju Orsej, dok je središte moderne umjetnosti Centar Pompidu. 

Pariz je i raj za ljubitelje književnosti, jer su u njemu rođena velikani ove grane umjetnosti, poput Voltera, Igoa i Balzaka. Molijer, koji je dominirao svjetskim pozorištima 17. vijeka, takođe je Parižanin, a u njemu su živjeli i Semjuel Beket i Piter Bruk. 

I ljubitelji arhitekture naći će “poslastice” za sebe, naročito u vidu gotskih katedrala, poput Notr Dama i Sain Kapele, kao i Kesel Beranže.

9. Venecija, Italija


Nigde na svijetu nije kao u Veneciji. To je grad izgrađen na vodi, do kog se dolazi samo pješke ili brodom i centar trgovine koji je povezivao raznolike kulture Starog svijeta. 

Bazilika svetog Marka jedna je od najpoznatijih na svijetu, a prepoznatljiva je po mješavini vizantijskih i italijanskih stilova. 

Ona je rodno mjesto Ticijana, Tintoreta, Monteverdija i Vivaldija, a bila je muza Šekspiru i Tomasu Manu. 

Venecijansko bijenale i Filmski festival i dalje je drže u samom vrhu mjesta u kojima se okupljaju inovatori u umjetnosti.

9. Rim, Italija


Rim se opravdano zove “Vječnim gradom”. Od doba Romula i Rema, Rim je centar civilizacije i kulture. Možete naći bezbroj mjesta koja će vam oduzeti dah – od drevnih ostataka Koloseuma i Rimskog foruma, do arhitektonskog čuda, Vatikana. Velikani poput Mikelanđela ostavili su svoje tragove na ovom gradu, pa ćete imati šta da vidite u bilo kom od gradskih muzeja i umjetničkih galerija. Na kraju krajeva, “svi putevi vode u Rim”.

8. Salcburg, Austrija


Salcburg ima mnogo više da ponudi, od scenografije filma “Moje pjesme moji snovi”. To je mjesto u kom je rođen muzički genije Amadeus Mocart, pa grad i dalje održava Mocartove nedjelje svakog januara. 

U Starom gradu možete doživjeti i pravo putovanje krot vrijeme, prolazeći besprekorno očuvanim kaldrmisanim ulicama i zgradama koje potiču iz Srednjek vijeka. Godišnji Festival Salcburg svakog ljeta u grad dovodi vrhunske pozorišne trupe i muzičke ansamble.

7. Prag, Češka


Prijestonica stare Bohemije jedan je od vodećih kulturnih centara Evrope već duže od 1.000 godina. 

Nevjerovatna panorama grada ostala je uglavnom netaknuta tokom nacističke okupacije i krvavih pobuna protiv sovjetske represije. 

Nije ni čudo što su se baš u ovom gradu rodili revolucionari umjetnosti, kakvi su Dvoržak, Kafka i Kundera. 

Opere možete gledati u Nacionalnom teatru u kom je premijera Mocartovog “Don Žuan” izvedena još 1787.

6. Beč, Austrija


Muzika kakvu poznajemo bila bi neprepoznatljiva bez postojanja austrijske prijestonice koja je podigla talente poput Hajdna, Mocarta, Betovena, Bramsa i Malera. 

Takođe, Gustav Klimt je upravo u Beču pokrenuo revolucionarni umjetnički pokret Bečku secesiju. 

Posjetioci danas mogu vidjeti plodove te kreativnosti u brojnim muzejima, među kojima su Belvedere i Muzej moderne umjetnosti. 

Za ljubitelje arhitekture, tu su i fantastične romaneskne građevine poput Katedrale svetog Stefana i živopisnog Hundertwasserhausa.

5. Budimpešta, Mađarska


Biser Dunava, koji su osnovali Kelti prije 2.000 godina, svoj vrhunac doživio je početkom 19. vijeka kada su se spojili Budim i Pešta. 

Iako su ga vjekovima lomili ratovi, ovaj grad ostaje božanstveno lijepa “izložba” renesansnih i baroknih građevina. Uz sve to, možete vidjeti i ostatke drevnih rimskih utvrđenja. 

Mađarska nacionalna galerija i Muzej istorije muzike obavezno posjetite.

4. Sankt Peterburg, Rusija


Fjodor Dostojevski zvao je svoj drugi dom “najinternacionalnijim i apstraktnijim gradom na svijetu”. Sagrađen za vrlo kratko vrijeme u doba Petra Velikog, ovaj drugi po veličini grad u Rusiji i sam je svojevrsno umjetničko djelo. 

Uprkos turbulentnoj prošlosti, pokazao se kao plodno tle za književnost (Puškin, Nabokov, Rand) i muziku (Šostakovič, Rahmanjinov, Stravinski). 

Danas u njemu postoji na stotine muzeja, koncertnih dvorana, pozorišta i festivala umjetnosti.

3. Santjago de Kopostela, Španija


Vjekovima katolici idu na hodočašća do ovog grada, prijestonice Galicije zbog katedrale, u kojoj se po legendi nalaze ostaci svetog Jakova Zajedejeva, jednog od 12 Isusovih apostola. 

Ipak, ne morate biti religiozni kako biste obišli ovu velelepnu građevinu i srednjevjekovni grad koji je okružuje. 

Tu je i Centran savremene umjetnosti Galicije, koji pruža pogled na kulturu ove regije iz moderne perspektive.

2. Luksor, Egipat

 


Ovo 4.000 godina staro naselje danas ima dvije strane: jednu na istočnoj obali Nila, gdje se nalazi njegov moderni dio i zapadnu, Nekropolju, hiljadama godina star grad mrtvih. 

Nazvan je muzejom na otvorenom, zahvaljujući brojnim čudima Starog svijeta, uključujući hramove Luksor i Karnak. 

Takođe, Dolina kraljeva je mjesto na kom počiva više od 60 faraona i plemića iz doba Novog kraljevstva.

1. Krakov, Poljska


UNESCO je proglasio Krakov Gradom literature za 2013. godinu i to s razlogom. U gradu se svake godine održi više od 50 književnih festivala, a može se pohvaliti i Jagelonskim univerzitetom, jednim od najstarijih na svijetu.

(RTCG)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.