Najmlađi haker na svijetu ima samo 13 godina
Veng Džengjang (13)

Čudo od djeteta

Najmlađi haker na svijetu ima samo 13 godina

Veng Džengjang (13) kaže da nije imao namjeru da učini ništa loše, već je samo želio da „provjeri da li školski kompjuterski sistem ima neke slabosti“.

Iako je još u osnovnoj školi, Džengjang sarađuje sa Sinhua univerzitetom u Pekingu, a na ovogodišnjoj Konferenciji o bezbjednosti na internetu bio je jedan od glavnih govornika. Mediji ga nazivaju „čudom od djeteta“, a osim što je provalio u školski sistem, on je uspio i da hakuje sajt jedne onlajn prodavnice i snizi cijenu „Xboxa“ sa 2.500 juana na jedan juan, piše Blic.

- Nisam imao nikakvu ličnu korist od odgovora koje sam ukrao. Riječ je o domaćem zadatku za srednjoškolce - objasni o je Veng. Nije se okoristio ni od hakovanja onlajn prodavnice. Odmah ih je obavjestio o promjeni cijene i nije ništa kupio.

I dok ga mnogi smatraju genijem, ima i onih koji su ga kritikovali zbog „nemoralnih“ postupaka.

- Nemoralni su oni koji hakuju sajtove da bi profitirali. Ja nikad nisam koristio svoj talenat za loše stvari. Jednostavno tragam za „rupama“ i presrećan sam kada ih pronađem - objasnio je tinejdžer.

Džengjang ima nekoliko profila na društvenim mrežama, a savjete o sigurnosti na internetu redovno dijeli drugarima iz razreda, ali i profesorima.

Veng Džengjang je u aprilu ove godine kontaktirao čelnike softverske kompanije iz Pekinga pod nazivom „Qihoo 360“ i upozorio ih na potencijalnu grešku u sistemu koja bi uticala na više od sto obrazovnih institucija u Kini.