U Švajcarskoj sve radi kao
Bern

Savršenstvo

U Švajcarskoj sve radi kao "švajcarski sat"

Švajcarska već vjekovima ima reputaciju izuzetno uređene države u kojoj sve funkcioniše baš kao satovi po kojima je poznata.

Predstavljamo vam 12 neobičnih činjenica o ovoj bogatoj zemlji: 

1. Ako usred noći u Švajcarskoj padne mnogo snijega, obično ulice postaju potpuno zatrpane. Međutim, možete biti sigurni da će biti očišćene do osam ujutro. 

2. U slučaju nuklearnog rata, Švajcarci imaju bunkere u koje može stati 100 % stanovnika te države. 

3. U slučaju rata, autoputevi se mogu pretvoriti u piste za uzlijetanje i slijetanje aviona brzim uklanjanjem ograda koje dijele trake za suprotne smjerove. 

4. Švajcarska je toliko mala, da njeni vojni piloti do nedavno nijesu probijali zvučni zid. Ipak, dogovorili su se sa Francuzima da za te potrebe mogu koristiti francuski vazdušni prostor.

5. U Lozani, kako bi optimizovali porez na odvoženje đubreta, napravljene su standardizovane kante za otpatke. Ako bacate više smeća, više ćete i platiti, a ako ne koristite svoje kante za bacanje svog smeća, onda plaćate kaznu. 

6. Švajcarska ima četiri zvanična jezika: njemački, francuski, italijanski i retoromanski. Da bi razumjeli jedni druge, govore engleski. 

7. Švajcarski čokolatijeri razvili su tehnike kako bi proizveli čokolade sa jestivim zlatom. 

8. Kada bi Švajcarci željeli da zatvore svoju državu, to bi mogli da učine sa samo nekoliko vojnika, jer tuneli i brojne autoputevi imaju čelične cijevi koje mogu biti podignute pritiskom na dugme. U slučaju invazije, kao barikade bi se koristila davno posađena stabla. Ona bi u tom slučaju bila presječena i postavljena na puteve.

9. Svi Švajcarci voze automobile koji izgledaju kao novi. Policija, naime, može kazniti vozača koji vozi automobil s oštećenjem, makar to bila samo ogrebotina. 

10. Mnoge kompanije zapošljavaju ljude na poslovima koji mogu biti automatizovani mašinama, jer su kao društvo, odlučili da ukinu nezaposlenost. Poslodavac koji zaposli čovjeka umjesto da kupi mašinu koja obavlja isti posao, dobija državne beneficije. 

11. S jednom kartom možete da se vozite u svim vozilima javnog saobraćaja u cijeloj državi. 

12. Švajcarci nezaposlenima isplaćuju mjesečnu naknadu tokom dvije godine nezaposlenosti, a u “platu” je uključen i plaćeni godišnji odmor, putni trošak za odmor i smještaj. 

Pored svih ljepota koje Švajcarska ima, vjerovatno ne moraju dugo da razmišljaju o tome gdje će putovati. Uvjerite se i sami:

(punkufer.hr)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.