Telefone ćemo puniti zvukom iz okoline?!
Ilustracija

Punjači odlaze u zaborav

Telefone ćemo puniti zvukom iz okoline?!

Naučnici sa univerziteta Kraljice Meri, u Londonu, stvorili su prototip telefona koji će se puniti, vjerovali ili ne, zvučnim vibracijama iz spoljašnje sredine. Ovo znači da će se naša baterija puniti dok šetamo ulicom, sjedimo u kafiću, ili se nalazimo na bilo kom drugom mjestu gdje postoji malo jači zvuk.

Nažalost, ova tehnologija još uvijek nije blizu toga da postane upotrebljiva za šire narodne mase.

Džo Brisko i Stiv Dan, sa univerziteta Kraljice Meri, su tokom proučavanja na koji način muzika sa bržim ritmom utiče na ponašanje solarnih ćelija, došli na ideju da naprave uređaj koji će tu energiju pretvoriti u struju.

- Punjenje uz pomoć zvuka i vibracija povećaće upotrebljivost elektronskih uređaja. To će im omogućiti da funkcionišu duži vremenski period bez korišćenja punjača. Ovaj način punjenja će takođe pomoći u zaštiti životne sredine - izjavio je Džo Brisko.

Iako još uvijek nije poznato da li će pomenuta tehnologija svoje mjesto pronaći i u pametnim telefonima, sigurno je da bi ona drastično produžila trajanje baterije i smanjila potrebu za punjenjem.

(mashable.com)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.