Li-fi je budućnost interneta, kažu Rusi
ilustracija

BeamCaster

Li-fi je budućnost interneta, kažu Rusi

U kompaniji „Stins Coman“ su razvili bežičnu lokalnu mrežu pod nazivom BeamCaster - rješenje koje prenosi informacije elektronskih uređaja pomoću svjetlosti. Kažu da je brži i sigurniji od wi-fija, prenosi T portal.

BeamCaster koristi li-fi pristup bežičnom prenosu podataka, a koji umjesto radio talasa standardne wi-fi mreže, koristi svjetlosne talase koje emituju posebne LED sijalice s ugrađenim mikročipom.

Jezgro mreže je ruter koji može da prenosi signal uz pomoć  svjetlosnih zraka na udaljenosti do sedam, osam metara. Signal može da se prenese na osam uređaja odjednom u različitim djelovima kancelarije, a brzina je četiri puta veća od standardnog wi-fija.

Kako bi instalirali radnu mrežu, potrebno je instalirati modul prenosa na plafon i program za primanje signala na računarima. Modul može da prenosi podatke brzinom 1,25 GB u sekundi, s mogućim povećanjem na do pet GB u sekundi u bliskoj budućnosti. Najveća brzina wi-fi mreže je 300 MB po sekundi (standard 802.11n) na cijelom kanalu, ne za svakog povezanog korisnika.

U ruskoj kompaniji kažu kako je prenos podataka putem svjetlosnog snopa nemoguće presresti i prisluškivati, pa je stoga sigurniji, a ni ne ometa druge elektronske uređaje.

BeamCaster set, koji uključuje centralni uređaj i osam prijemnika, trenutno košta hiljadu dolara, a u pripremi je drugi koji bi trebalo da košta deset puta manje.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.