3D štampač će praviti živo srce
Ilustracija

Konstrukcija počela

3D štampač će praviti živo srce

Možda zvuči kao scenario iz nekog naučno fantastičnog filma, ali naučnici zaista pokušavaju da naprave ljudsko srce uz pomoć 3D printera.

Cilj je da se napravi novo srce za pacijente od njihovih ćelija. Ovaj ambiciozni projekat je tek u povoju, pa ćemo možda čekati i nekoliko decenija prije nego što takvo srce prvi put bude usađeno u grudi nekog čovjeka.

Tehnologija, međutim, nije ni najmanje futuristička: istraživači su već koristili 3D štampače da naprave srčane zaliske, pa čak i ljudsko uvo.

Do sad, tim Univerziteta u Luisvilu napravio je čak i male vene, a konstruišu se i drugi djelovi tijela, objašnjava Stjuart Vilijams biolog koji se nalazi na čelu ovog projekta.

Naučnici su uspješno testirali sićušne krvne sudove na miševima i drugim malim životinjama.

Vilijams vjeruje da bi mogli da sastave cijelo srce za samo tri do pet godina, a najveći izazov je to da sve ćelije rade zajedno, kao što je to slučaj kod normalnog srca.

Organ napravljen od pacijentovih ćelija mogao bi da riješi problem odbacivanja, koje se javlja kod nekih pacijenata sa donorskim organima ili vještačkim srcem.

Ako sve bude išlo po planu, Vilijams kaže da bi srce moglo biti testirano na ljudima za manje od deset godina.

Prvi pacijenti bi bile osobe sa oštećenjima ovog organa, koje nijesu kandidati za ugradnju veštačkog srca. Među njima su i djeca, čije su grudi suviše male za ugradnju tog aparata.

Međutim, 3D štampanje nije jedina strategija koju naučnici ispituju u pravljenju srca od pacijentovih ćelija. Oni istražuju i ideju stavljanja ćelija u kalup.

U eksperimentima, naučnici su napravili srca glodara koja "kucaju" u laboratoriji. Neki jednostavniji djelovi tijela napravljeni ovom metodom već su našli primenu, poput mokraćne bešike i dušnika. (Super Žena)