Bivši svjetski rekorder u atletici teško kažnjen!
Asafa Povel

Suspenzija na 18 mjeseci

Bivši svjetski rekorder u atletici teško kažnjen!

Bivši svjetski rekorder na 100 metara Asafa Powell kažnjen je od strane Jamajčanske antidopinške komisije, koja ga je suspendovala na 18 mjeseci.

Asafa Powell, 31-godišnji atletičar je u junu prošle godine bio pozitivan na zabranjeni stimulans oksilofrin. Zbog toga je morao odslužiti godinu i po dana kazne, što znači da se takmičenjima može vratiti tek 28. decembra ove godine.

Kao sportista, uzeo je legalnu supstancu Epiphany D1. Ispostavilo se da je supstanca bila kontaminirana oksilofrinom koji nije bio naveden kao sastojak ni na bočici, ni na web-stranici. ”Nakon što smo ustanovili prisutnost oksilofrina obavijestili smo o tome Svjetsku antidopinšku agenciju i Američku antidopinšku agenciju, koja je na svojoj web-stranici odmah objavila upozorenje sportistima da izbjegavaju proizvod. Ova presuda nije samo nepoštena, nego je i očigledno nepravedna"-rekao je Powell.

Komisije poput ove su ustanovljene kako bi omogućile pravično iskupljenje sportistima koji su, svjesno ili nesvjesno, došli u sukob sa sportskim pravilima. Powell najavio žalbu Međunarodnom sportskom sudu (CAS) u Lozani (Švajcarska).