Izgladnjivao se da bude brži
Žan-Erik Vernje

Formula 1

Izgladnjivao se da bude brži

Vozač ekipe Toro Roso Žan-Erik Vernje priznao je da je završio u bolnici poslije Velike nagrade Australije, jer se zbog novih propisa izgladnjivao.

Dozvoljena minimalna masa bolida zajedno sa vozačem povećana je za 50 kilograma (ukupno 691 kg bez goriva) ove sezone zbog novih V6 turbo motora, ali su neki timovi i pored toga muku mučili kako da sa svojim korpuletnjiim vozačima budu raznopravni sa timovima koji imaju lakše vozače.

Sitniji vozač znači i manje mase koju bolid mora da ponese što se direktno ogleda u performansama bolida pa su oni poput Vernjea našli pod pritiskom da izgube na težini.

Prema mišljenju stručnjaka, svaki dodatni kilogram koju bolid mora da ponese vrijedi 0.035 sekundi sporije vrijeme po krugu.

To na prvi pogled ne izgleda mnogo, ali ukoliko je razlika u masi vozača 11 kilograma kao u slučaju recimo Sebastijana Fetela (58 kg) i Vernjea (69 kg), to je već oko trećinu sekunde po jednom krugu i 22 sekunde u trci od 56 krugova. Vernje je teži i od svog timskog kolege Danila Kvjata i od početka sezone je u velikom zaostatku u odnosu na njega.

"Razlika u težini između mene i mog timskog kolege je dovela do toga da gubim četiri desetinke po krugu. Držao sam dijetu tokom zime, ali postoje granice koje nečije tijelo može da izdrži. Čak sam završio u bolnici između trka u Australiji i Maleziji, jer sam dehidrirao, ali i zbog svega ostalog. Bio sam veoma slab", naglasio je Vernje.

Krupniji vozač poput Džejsona Batona već odavno se žale da nova pravila pomažu onim sitnijim kao što su Felipe Masa, Fernando Alonso ili Luis Hamilton i da bi ih trebalo mijenjati, prenose Nezavisne.

Zanimljivo je da sadašnji vozač Fors Indije Niko Hulkenberg (70 kg) bio na meti Meklarena, ali je britanski tim navodno odustao od njega zbog njegove mase.