Ove stvari ne smijete raditi na časovima joge
Ilustracija

Obratite pažnju

Ove stvari ne smijete raditi na časovima joge

Ukoliko ste riješili da svoje slobodno vrijeme posvetite svemoćnoj jogi, potrudite se da kvalitetno vježbate i sa maksimalnom koncentracijom.

Zaboravite na navike iz teretane ili drugih sportova, jer ovdje one zaista mogu biti neprikladne.

Pročitajte na šta bi trebalo da obratite pažnju i koje svjesne ili nesvjesne detalje ne biste smjeli da previdite, kako biste zaštitili kako svoju, tako i tuđu koncentraciju.

Ne stavljajte prostirku previše blizu ostalih vježbača.

Sve dok ima dovoljno prostora, potrudite se da ne ulazite u intimni prostor drugih vježbača. Kao što se vi opuštate, tako imate i moralnu obavezu prema drugima na času i zato omogućite i njima da se opuste.

Ne vježbajte "naglas" (pred ostalima) komplikovane poze prije nego što čas počne.

Jednostavno, niko ne voli kad se drugi prave važni, a na času joge gdje se svi trude da ostvare opuštenu atmosferu to je posebno deplasirano.

Nipošto nemojte donijeti svoj mobilni telefon i spustiti ga na prostirku.

Čas joge je, valjda, jedno od posljednjih svetilišta u koje naš hiperkonektovani svijet još nije uspio da prodre. Nemojte mu pomagati ni vi, čak ni ako vam je mobilni telefon utišan. Vibracije, bacanje pogleda na ekran... sve je to višak na času joge.

Nemojte ograđivati svoj "kosmos" ogradom od skinutog nakita, bočice s vodom i rezervnih peškira.

Imajte na umu da niko ne želi da brine o tome da li će vrhom stopala ispruženog u asani šutnuti vašu minđušu daleko ispod radijatora. Dođite bez nakita, telefona i opreme koja vam je inače neophodna za "preživljavanje" u ne-zen svijetu.

 

(Sensa magazin)