Odlaze mladi naučnici, nauka u Crnoj Gori i regionu nije dovoljno cijenjena i prepoznata
Naučnika je sve manje u Crnoj Gori i regionu (Ilustracija)

Nauka u Crnoj Gori i regionu

Odlaze mladi naučnici, nauka u Crnoj Gori i regionu nije dovoljno cijenjena i prepoznata

Mlade naučnike u regionu, osim zajedničkog rada, povezuju i isti problemi koji se, prije svega, ogledaju u tome da nauka nije dovoljno cijenjena i prepoznata, a oni nedovoljno plaćeni za svoj rad, ocijenjeno je juče na otvaranju međunarodne konferenciju „Mladi naučnici i položaj nauke u regionu”, koju je organizovao Centar mladih naučnika Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU).

Cilj skupa je da se diskutuje o položaju mladih naučnika u Evropi i šire.

Prema riječima predsjednika Centra mladih naučnika CANU Elvira Zvrka, značaj nauke za razvoj društva se često potcjenjuje i prioriteti se daju nekim drugim oblastima. On ističe da se često zaboravlja da su najrazvijenije zemlje u svijetu one koje imaju jaku nauku.

– Zabluda je da se prenošenjem tehnike iz drugih zemalja kod nas može dostići kvalitetan nivo života, kao i razvoja tehnike i nauke kakav je u razvijenim državama. Veliki problem zemalja u okruženju jeste to da su naučnici vrlo slabo plaćeni i to utiče na motivaciju mladih da se opredjeljuju i da njihov životni poziv bude nauka. Takođe, zajednički problem regiona je i odliv mozgova, i naučni kadar koji produkujemo vrlo često izgubimo zato što naučnici, u potrazi za boljim uslovima za rad, opremljenijim laboratorijama i finansijskom stabilnošću, odlaze u razvijene zemlje – kazao je Zvrko.

On navodi da su, generalno gledano, svi naučnici slabo plaćeni, a pogotovu oni koji se bave društvenim i humanističkim naukama.

– Oni koji se bave tehničkim naukama lakše uspostavljaju vezu sa industrijom i proizvodnjom pa mogu i da prodaju svoje izume. Ipak, postoji fenomen da mladi uglavnom žele da studiraju društvene nauke, što bi zahtijevalo dublju analizu i opsežniju diskusiju. To nije trend samo u Crnoj Gori, već i u razvijenim zemljama – kazao je Zvrko.

Predsjednik CANU Momir Đurović kazao je da nije lako biti mladi naučnik. On je istakao da generacije koje sprovode najznačajnija istraživanja se ne tretiraju na adekvatan način, te im se ne olakšava u radnim aktivnostima, kao ni u finansijskim troškovima života.

– U regionu, čak i prije krize, doživjeli smo odliv mozgova, što se danas naziva drugim imenom, cirkulacija mozgova. Zemlja koja gubi svoju omladinu i koja nema razvijenu nauku postaje mjesto gdje su građani manje plaćeni, a ekonomski rast nizak. Živimo u regionu u kojem je rođena nauka i moramo gurati sve naše napore da ponovo bude jedna od naučnih centara u svijetu. Mi stariji to ne možemo uraditi, ali se nadamo da ćete vi mladi naučnici učiniti da ovaj region bude svjetski konkurentan, a opet jedan od centara svijeta – poručio je Đurović.

(Dan)