Indijac koji je planirao ubistvo američkog državljanina izručen SAD-u
Gurpatwant Singh Pannun, čovjek čije je ubistvo bilo naručeno (Foto: Hindustan Times)

Indijac koji je planirao ubistvo američkog državljanina izručen SAD-u

Indijac optužen za planiranje atentata na američkog državljanina u New Yorku izručen je Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Naime, prošle godine je američka vlada optužila Nikhila Guptu da je pokušao unajmiti ubicu da ubije vođu separatista Sikha Gurpatwanta Singha Pannuna.

Za optužbe s kojima se suočava prijeti mu kazna zatvora do 20 godina.

U novembru su američki tužioci optužili Guptu za zavjeru za ubistvo najmanje četiri separatista grupe Sika u Sjevernoj Americi, uključujući Pannuna.

Gupta je platio 100.000 dolara u gotovini ubici da ubije Pannuna, rekli su tužioci. Ubica je, dodaju, bio tajni federalni agent.

Indijska vlada je negirala da ima bilo kakve veze sa zavjerom za ubistvo.

Pannun je dvojni američko-kanadski državljanin koji živi u New Yorku.

On je generalni savjetnik Sikhs for Justice, organizacije sa sjedištem u SAD-u, koja podržava širi pokret Khalistan, koji poziva na nezavisnu domovinu za Sikhe, koji čine oko dva posto stanovništva Indije.

Pannuna je indijska vlada proglasila teroristom 2020. godine. Najviši indijski sud rekao je da neće intervenisati u slučaju, dodajući da je na vladi da preduzme mjere.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.