Kovačević pod lupom tužilaštva

Kovačević pod lupom tužilaštva

Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je juče predmet povodom nedavne izjave predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića, da će “s onima koji neće da budu kao braća, nego da liče na Turke, postupati kao prema Turcima” - saznaju nezvanično “Vijesti”.

Kovačević je to saopštio u četvrtak, tokom govora na obilježavanju 166 godina od bitke na Grahovcu, obraćajući se, kako je kazao, “bivšim vlastodršcima i njihovim pulenima”.

Tužilaštvo ispituje da li u toj izjavi ima krivičnog djela - govor mržnje.

Prema informacijama “Vijesti”, predmet je zadužila tužiteljka Ana Kalezić, i dala nalog policiji da danas pozovu Kovačevića i uzmu izjavu od njega. Izvor navodi i da je juče tokom dana dala pisane naloge policiji kako da postupaju i šta da prikupe od dokaza, kako bi donijela odluku.

Kovačević je u govoru kazao da je prošle godine “neko od vlastodržaca bivših i njihovih pulena” pitao - “kakve veze ima Spasovdan s Grahovačkom bitkom”.

“Možete misliti koliko oni imaju veze a onim ljudima koji su na Spasovdan pobijedili Turke... I to treba uvijek da vam bude pred očima, da su oni neznaveni, da njima jednostavno nije otvoren put ka istini i da onda jednostavno liče više na tuđina nego na sebe... Mi ćemo raditi na tome da se i oni sjete naše stare slave, da se i oni sjete naših predaka, da i oni s nama uznose bogu molitvu... Bićemo strpljivi, čekaćemo uvijek otvorenog srca i otvorenih ruku s pitanjem - jesmo li braća. A ako neko neće da budemo braća, ako neko hoće više da liči na Turke, onda, bogami, u budućnosti prema njima ćemo kao i prema Turcima postupati”, poručio je.

Njegove poruke juče su oštro osudile partije, nevladine organizacije, ali i premijer Milojko Spajić. On je na mreži “Iks” napisao da bi svi, a posebno mladi ljudi, trebalo da budu okrenuti budućnosti i pomirenju, pozivajući nadležne organe da utvrde sve činjenice i okolnosti u vezi Kovačevićevih poruka.

“Nadamo se da će izvinjenje i objašnjenje ubrzo uslijediti, ali, u svakom slučaju, užasna izjava za koju nema opravdanja”, rekao je.

Opozicioni DPS nazvao je Kovačevićev istup sramnim, rekavši da je to “očigledno najbolja preporuka” za najavljeni ulazak njegove NOVE u Vladu.

“Kukavičke prijetnje građanskoj Crnoj Gori iz usta Kovačevića, koje su svojstvene portparolima fašizma, zahtijevaju hitnu reakciju tužilaštva. Da se utvrdi da li Kovačević prijeti, ili ponovo ‘namješta sat’. Takva osoba ne zaslužuje da bude na čelu antifašističkog Nikšića”.

GP URA saopštio je da osuđuje “skandalozan i fašistički govor” Kovačevića, tražeći hitnu reakciju nadležnih.

“Ovakav govor ne samo da je duboko uvredljiv, već i opasan, jer podstiče mržnju i netrpeljivost među građanima...”.

Predsjednik SD-a Damir Šehović rekao je da je Kovačevićeva izjava “šovinistička”, i da zaslužuje prezir i žaljenje.

Zamjenik predsjednika SDP-a Petar Odžić rekao je da bi Kovačević, “da ima institucija”, koliko sjutra morao da objasni “poziv na bratoubilački rat, a ne da sjedi u fotelji slobodarskog Nikšića, koji se protiv takvih uvijek borio”.

NVO Centar za građansko obrazovanje saopštio je da su za Kovačevićeve izjave najodgovorniji nadležni koji ih tolerišu, ali i koalicioni partneri na lokalnom nivou koji nastavljaju da podržavaju vlast na čijem je on čelu.

Kovačević: Fokus sam stavio na pomirenje
Kovačević nije odgovorio na upit “Vijesti” da pojasni izjavu.

On je juče na Fejsbuku napisao da u govoru nije pominjao Crnogorce, niti bilo koji drugi narod u Crnoj Gori u negativnom kontekstu.

“Turke sam pomenuo u kontekstu prošlosti i borbe koju su naši preci vodili prije svega da odbrane svoja ognjišta i da se oslobode od tadašnjeg jarma, a nikako u kontekstu današnjih Turaka i odnosa s Turskom”.

Kovačević tvrdi da su “mračni centri moći” opet “morali da potroše nekoliko dana da iskonstruišu priču, pripreme kontekst onako kako im odgovara, da započnu medijsku halabuku i hajku”.

“U svemu tome najlakše je izabrati onoga ko je odavno postao meta takvih centara moći, i pa se onda ne mora dodatno voditi računa o istini, kontekstu, događaju koji se obilježava....”.

Kaže da se namjerno izostavlja u svim medijima ili se proglašava nebitnim to što je, kako navodi, akcenat stavio na potrebu za pomirenjem i na strpljenju da se to pomirenje ostvari.

“... Na otvorenom srcu i želji da budemo braća ali s jasnom naznakom da ćemo i dalje biti spremni da branimo naše svetinje od onih koji su već jednom pokušali da ih otuđe”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.