Muslimanski hodočasnici okupljaju se na svetom mjestu, planini Arafat

Muslimanski hodočasnici okupljaju se na svetom mjestu, planini Arafat

Veliki broj hodočasnika koji učestvuju na ovogodišnjem na Hadžiluku se okupio na planini Arafat, nedaleko od Meke, mestu gdje je navodno prorok Muhamed imao poslednju propovijed, moleći Boga za blagoslov, blagostanje i dobro zdravlje.

Hadž je jedno od najvećih vjerskih okupljanja na planeti. Počeo je u petak, a saudijske vlasti očekuju da će broj hodočasnika ove godine premašiti dva miliona, približavajući se nivou od prije pandemije koronavirusa 2020. godine, piše N1.

Hažiluk je jedan od pet stubova islama. Svi muslimani su obavezni da obave hadž barem jednom u životu, ako su fizički i finansijski sposobni za to.

Ovogodišnji hadž se dešava tokom rata između Izraela i Hamasa, koji je gurnuo Bliski istok na ivicu regionalnog sukoba. Palestinci iz Pojasa Gaze ove godine nisu mogli da putuju u Meku, zbog zatvaranja prelaza Rafa u maju, kada je Izrael proširio svoju kopnenu ofanzivu na taj grad, na granici sa Egiptom.

U cilju sprječavanja potencijalnih protesta ili skandiranja o ratu tokom hadža, saudijske vlasti rekle su da neće tolerisati politizaciju hodočašća.

Većina rituala tokom Hadža se održava na otvorenom sa malo ili nimalo sjenke. U toku ljetnjih meseci, temperature mogu da porastu i do 40 stepeni Celzijusa. Ministarstvo zdravlja je upozorilo da bi temperature mogle dosegnuti i do 48 stepeni Celzijusa i pozvalo hodočasnike da koriste kišobrane i piju više vode kako bi ostali hidrirani.

Saudijski ministar zdravlja Fahd bin Abdulrahman Al-Džalajel rekao je za Asošijeted pres da je do sada više od 150 hodočasnika zatražilo pomoć zbog – sunčanice.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.