Zatvorska ćelija u centru Rima: Ko želi da proba na pet minuta da bude zatvorenik

Zatvorska ćelija u centru Rima: Ko želi da proba na pet minuta da bude zatvorenik

Mala ćelija za zatvorenike u izolaciji postavljena je u centru Rima (Piazza di Pietra) ne bi li svaki građanin mogao da na pet minuta osjeti šta znači biti zatočen zbog čega veliki broj zatvorenika izvrši samoubistvo.

Direktor dnevnog lista Il Dubio Davide Vari, na čiju je inicijativu postavljena ćelija, izjavio je da na ovaj način želi dočara prolaznicima kako je biti zatvoren u vrlo malom prostoru sa samo jednim krevetom i čudnim zvucima spolja.

“Na ovaj načim želimo da stanemo na put sve učestalijim samoubistvima u zatvorima, a od početka godine bilo ih je čak 40”, rekao je.

Bivši zatvorenik Marko Sorbara, koji je u zatvoru proveo 909 dana iako je bio nevin, pokazuje građanima kako to izgleda biti u ćeliji samo sa nečim što liči na krevet i WC šoljom pored koje se nalazi mali šporet.

Građani koji su proveli pet minuta u imitaciji ćelije izjavili su da su pomislili da će se ugušiti.

Istovremeno se kod Hadrijanovog hrama održavala serija diskusija na kojima je učestvovao veliki broj članova vlade, parlamenta, arhitekata, neuronaučnika, advokata koji su razgovarali o uslovima u italijanskim zatvorima.

Prisustvovao je i zamjenik ministra pravde Frančesko Paolo Sisto, podsekretar Andrea Ostelari, kao i potpredsjednica Senata Ana Rosomando i mnogi drugi.

Izvor:RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.