Amerikanci poslali podmornicu u Gvantanamo, ruska flota na Kubi: Rastu tenzije između Vašingtona i Moskve

Amerikanci poslali podmornicu u Gvantanamo, ruska flota na Kubi: Rastu tenzije između Vašingtona i Moskve

Podmornica američke mornarice uplovila je u zaliv Gvantanamo, dan nakon što je na Kubu stigla flota ruskih ratnih brodova koja bi trebalo da učestvuje u vojnim vježbama na Karibima.

Američka Južna komanda saopštila je da je podmornica na nuklearni pogon, USS Helena, u četvrtak uplovila u vode blizu američke baze na Kubi, samo dan nakon što su ruska fregata, podmornica na nuklearni pogon, naftni tanker i spasilački brod ušli u Havanski zaliv poslije vježbi u Atlantskom okeanu.

Uplovljavanje američke podmornice je dio „rutinske lučke posjete“ dok plovi kroz region koji pokriva Južna komanda, saopšteno je iz komande. Drugi američki brodovi takođe prate i nadziru ruske vježbe, za koje zvaničnici Pentagona kažu da nisu prijetnja po SAD.

„To nije iznenađenje. Ranije smo vidjeli te vrste lučkih posjeta. Naravno, ozbiljno ih uzimamo u obzir, ali te vježbe ne predstavljaju prijetnju po SAD“, izjavila je u sredu portparol Pentagona Sabrina Sing.

Ruski brodovi stigli su na Kubu manje od dvije nedjelje nakon što je predsjednik SAD Džozef Bajden dozvolio Ukrajini da koristi američko oružje za napade na rusku teritoriju kako bi zaštitila Harkov, drugi po veličini ukrajinski grad.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.