Milović očekuje Mandićev poziv da prisustvuje sjednici
Andrej Milović

Spajić dostavio Skupštini Crne Gore predlog za razrješenje ministra pravde

Milović očekuje Mandićev poziv da prisustvuje sjednici

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić dostavio je juče Skupštini Crne Gore predlog za razrješenje ministra pravde Andreja Milovića. To je objavljeno na sajtu Skupštine.

"Odlukom o izboru predsjednika i članova 44. Vlade Crne Gore od 31. oktobra 2023. godine, Andrej Milović je izabran za ministra pravde. Kao što je poznato, u proteklom periodu, 44. Vlada preduzela je niz aktivnosti na planu ubrzanja ekonomskog rasta, evropskih integracija i jačanja vladavine prava. U realizaciji intenzivne i dinamične agende, najveći broj članova Vlade iskazao je punu posvećenost ovim prioritetima kroz profesionalni i lični angažman. Sa druge strane, ministar pravde Andrej Milović u više navrata nije bio na liniji onoga što su prioriteti Vlade, te je svojim djelovanjem, bez prethodne konsultacije sa predsjednikom i članovima Vlade, narušio ukupan kontekst i ugled, kako cijele Vlade, tako i parlamentarne većine, čijom je podrškom izabran na funkciju ministra pravde", navodi se u obrazloženju.

Ističe se da Milović nije na adekvatan način odgovorio očekivanjima i zadacima.

"Od izuzetnog značaja za pravni i politički sistem je da funkciju ministra pravde obavlja lice sa najvišim stepenom povjerenja od strane izvršne vlasti, uvjeren sam da je potrebno preduzeti neophodne korake i pristupiti razrješenju ministra pravde. U suprotnom, daljim obavljanjem funkcije dodatno bi se ugrozili interesi Crne Gore sa aspekta unutrašnje i vanjske politike, kao i vrijednosti 44. Vlade koje se odnose na meritokratiju i jačanje demokratskih i depolitizovanih institucija. Imajući u vidu član 82, stav 1, tačka 12 Ustava Crne Gore kojim je propisano da Skupština bira i razrješava predsjednika i članove Vlade, podnosim Skupštini predlog da se Andrej Milović razriješi funkcije ministra pravde, po hitnom postupku", dio je obrazloženja koje je premijer Spajić dostavio Skupštini.

Na drugoj strani, ministar pravde Andrej Milović je najavio da će na sjednici parlamenta imati šta da kaže crnogorskoj javnosti.

"Očekujem poziv predsjednika parlamenta Andrije Mandića da prisustvujem sjednici na kojoj će se govoriti o mom razrješenju. Sve ostalo bi bio presedan", kazao je za "Dan" sinoć Milović.

Podsjetimo, Milović je na konferenciji za novinare poručio da Spajiću "staje na političku crtu, kako bi sve ovo konačno dobilo demokratski epilog".

"Šta će reći skupštinski plenum, kako će vrednovati moj dosadašnji rad – vidjećemo", poručio je Milović.

Pozvao je Spajića da u Skupštini "pred očima cijele javnosti polože račune".

"Prekinite farsu koju kreirate sa Vašim šefom kabineta. Predložite moju smjenu i dođite u Skupštinu da svedemo račune, pred onima kojima smo odgovorni, a imaćemo što da kažemo", rekao je Milović.

Belgijski premijer daje sve od sebe da dobijemo IBAR

Belgijski premijer Aleksandar de Kro daje sve od sebe da Crna Gora dobije IBAR za vrijeme belgijskog predsjedavanja do kraja juna, napisao je na mreži Iks premijer Milojko Spajić.

"Hvala na velikoj podršci", naveo je Spajić, koji boravi u Berlinu, na konferenciji o oporavku Ukrajine.

Premijer Spajić je na marginama skupa u Berlinu razgovarao i sa premijerkom Estonije Kajom Kalas.

"Premijerka Kalas je ocijenila da će Estonija pomoći digitalizaciju naše javne uprave i modernizaciju naše prosvjete! Toliko toga se može naučiti od sjajnog iskustva Estonije, kao jedne od zemalja koje tradicionalno podržavaju naš evropski put", napisao je Spajić na Tviteru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.