Rezolucija o prekidu vatre u Gazi koju je predložio SAD puna neizvjesnosti

Rezolucija o prekidu vatre u Gazi koju je predložio SAD puna neizvjesnosti

U prijedlogu o prekidu vatre u tri faze koji je usvojilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) nisu navedeni jasni uslovi za trajno zaustavljanje neprijateljstava

Istanbul

U prijedlogu o prekidu vatre u tri faze koji je najavio američki predsjednik Joe Biden i koji je usvojilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) nisu navedeni jasni uslovi za trajno zaustavljanje neprijateljstava, što dovodi do neizvjesnosti, budući da Izrael tek treba dati konačan odgovor.

Izjave izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i izraelskih zvaničnika pokazuju protivljenje prijedlogu o prekidu vatre, dok odsustvo jasnih uslova za trajni prekid vatre i izraelski napadi doprinose neizvjesnosti.

Odbijanje Izraela da odustane od prekida vatre postavlja pitanja o tome kako se može postići potencijalni sporazum.

Netanyahu je također istakao da postoje "praznine" između onoga što je Izrael predložio i onoga što je ponudio američki predsjednik Joe Biden.

Iako je Hamas najavio da je spreman pregovarati s posrednicima o implementaciji rezolucije Vijeća sigurnosri UN-a, navodi da neće prihvatiti plan bez trajnog prekida vatre.

Prema nacrtu rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, prijedlog za privremeni prekid vatre u Gazi sastoji se od tri faze.

Prva faza podrazumijeva hitni prekid vatre, oslobađanje žena, starijih i povrijeđenih zarobljenika; razmjenu palestinskih zarobljenika; povlačenje izraelskih snaga iz naseljenih područja u Gazi; povećanje humanitarne pomoći; rekonstrukcija osnovnih usluga; omogućavanje povratka palestinskih civila u njihove domove širom Gaze, uključujući sjever, uz međunarodnu podršku.

Nakon dogovora strana, u drugoj fazi je predviđeno oslobađanje svih preostalih zarobljenika kako bi se kriza jednom zauvijek okončala, a od Izraela je zatraženo da se povuče iz cijele Gaze.

U odluci je navedeno da će u trećoj fazi biti pokrenut plan rekonstrukcije Gaze, koji bi trajao više godina te da će biti predata i tijela poginulih zarobljenika.

Izvor:AA

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.