Gorčević : Promjene u evropskom parlamntu mogu ugroziti stabilnost na kontinentu
Maida Gorčević

Gorčević : Promjene u evropskom parlamntu mogu ugroziti stabilnost na kontinentu

Iako je rano anticipirati konsekvence promjena sastava evropskog parlamenta, vidljivo je da će se odraziti na unutrašnju politiku nekih zemalja članica, što može ugroziti stabilnost na kontinentu i promijeniti odnos prema trenutnim geopolitičkim izazovima, kaže u razgovoru za portal Stadnard ministarva evropskih poslova Maida Gorčević.

Gorčevič za Standard navodi da su izbori za evropski parlament važni ne samo za zemlje članice, već njihov značaj zbog geopolitičke uloge EU ima globalni karakter, te da politika proširenja zavisi od dominantnih parlamentarnih grupa i onih koji sačinjavaju većinu, kao i od toga ko je predsjednik/ca Evropske Komisije, pa time utiču i na nas i ostale države zapadnog Balkana.

Prema njenim riječima glavna observacija je da su krajnje desne i evropskeptične partije značajno pojačale svoju brojnost u EP, što ćemo moći jasnije da vidimo kada se pridruže nekoj od grupacija, jer je većina njih nezavisna odnosno nesvrstana u ovom trenutku.

Kako kaže nezanemarljivi su gubici liberalnog i lijevog centra, te zelenih ozbiljno ograničavaju politički potencijal proevropske koalicije.

“Međutim, jasno je da su i uz te izazove centrističke snage ostale otporne i formiraće većinu, pri čemu će Evropska narodna partija (EPP) kao relativni pobjednik delegirati novog predsjednika EK”, kaže Gorćević, te dodaje da je to ohrabrujuće, zato što su poruke tog bloka i njihovih kandidata za lidera izvršnog tijela EU bila afirmativne za politiku proširenja.

Gorčević očekuje dosljednost u ranije izraženim stavovima i politikama u vezi sa klimatskim promjenama, imigracijom i ratom u Ukrajini.

“Iako vjerujem da je rano anticipirati konsekvence promjena sastava evropskog parlamenta, vidljivo je da će se odraziti na unutrašnju politiku nekih zemalja članica, što može ugroziti stabilnost na kontinentu i promijeniti odnos prema trenutnim geopolitičkim izazovima. Vanredni parlamentarni izbori u Francuskoj, ostavka belgijskog premijera, ali i posljedice neuspjeha vladajućih stranaka pojedinih članica EU na evropskim izborima biće procesi vrijedni pažnje”, zaključila je Gorčevič za Standard.

 

Izvor: Standard

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.