Održana sjednica Mešihata i prva sjednica Sabora Islamske zajednice

Održana sjednica Mešihata i prva sjednica Sabora Islamske zajednice

Juče je u zgradi Mešihata Islamske zajednice održana sjednica Mešihata i prva redovna sjednica Sabora Islamske zajednice.

Sabornici su konstantovali da je u predhodnoj godini Mešihat u mnogome uspio da unaprijedi svoj rad i djelovanje, te da se u budućnosti treba posvetiti veća pažnja u radu i organizovanju mektebske nastave, radu sa mladima i osavremenjivanju načina rada u svim Medžlisima, navodi se u saopštenju.

Članovi Sabora i Mešihata su se pohvalno osvrnuli na proces digitalizacije arhivske građe i unapređenja procesa digitalne indetifikacije vakufa Islamske zajednice. Posebna pažnja je posvećena vakufskim pitanjima. Svi su se složili da je unazad nekoliko godina izvršen veliki iskorak u zaštiti vakufa. Tome je znatno doprinjela indentifikacija vakufa na terenu. Plod ovog projekta je povratak u vlasništvo Islamske zajednice preko 120.000 metara kvadratnih zemljišta na području jednog Medžlisa i to samo u 2023. godini.

Ono što se posebno istaklo je potreba podrobnije analize rada Škole Kur’ana. Detaljnim razmatranjem rada Medrese konstantovano je da škola ostvaruje impozantne rezultate na takmičenjima, te da su popularizaciji škole znatno doprinijeli učenici svojom svestranošću i učestvovanjem na različitim takmičenjima, dodaju u saopštenju.

Jedan dio sastanka bio je posvećen medijskom sektoru i analizi rada radija “Fatih”. U tom dijelu članovi Mešihata smatraju da je portal radiofatih.me obezbijedio pristupačnost široj javnosti kroz različite sadržaje koje nudi.

Reis Rifat ef. Fejzić je smatrao za potrebnim pohvaliti Ured za hadž, koji je uspio obezbijediti kontinuitet organizacije hadža sa Islamskom zajednicom Albanije u periodu kada su mnoge države bile isključene iz procesa redovnog organizovanja hadža. On je mišljenja da se u narednom periodu trebaju bolje servisirati usluge našoj dijaspori u pogledu usluga organizovanja hadža, kurbana, zekata i sadekatu-l-fitra. Ovo mišljenje Reisa je dobilo podršku Mešihata i nametnulo se kao zadatak upravama Islamske zajednice u budućem periodu, zaključuje se u saopštenju .

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.