Nalog Fon der Lajen na platformi X meta sajber napada
URSULA FON DER LAJEN/ - SHUTTERSTOCK

Nalog Fon der Lajen na platformi X meta sajber napada

Nalog koji na platformi X još uvjek aktuelna predsjednica EU Komisije Ursula fon der Lajen koristi za potrebe kampanje u kojoj traži podršku za drugi mandat na čelu te institucije, na kratko je sinoć bio nedostupan.

Nalog je na oko sat vremena suspendovala kompanija Elona Maska, nakon što je, za kratko vrijeme, u njeno poštansko sanduče na platformi X stiglo oko 10.000 poruka, prenosi N1.rs.

Pojedine poruke, napisane na njemačkom i poljskom jeziku, potpisane su sa Olaf Šolc, piše Politico.

Evropska Narodna Patija (EPP), čiji je Fon der Lajen kandidat za predsjednicu EU Komisije, kaže da se radi o sajber napadu, do koga je došlo tokom njenog borakva u Švedskoj u okviru predizborne kampanje.

Do ovog napada došlo je svega nekoliko dana uoči EU izbora, ali nije prvi put da je Ursula fon der Lajen meta tokom predizborne kampanje.

Prije mjesec dana botovi su napali njen sajt ursula2024.eu.

Tada su svi upirali prstom u Kinu, jer je do napada došlo svega jedan dan nakon susreta Ursule fon der Lajen i Emanuela Makrona sa predsjednikom Kine Si Đinpingom, tokom njegove posjete Francuskoj.

Međutim, zvanično nije saopšteno ko je stajao iza tih aktivnosti.

IT služba Evropskog parlamenta je prošlog decembra upozorila na mogućnost sofisticiranih sajber napada iza kojih stoje vlasti pojedinih država.

- Broj sajber napada na EU institucije je u naglom porastu… I EU bi morala da se pripremi za suočavanje sa sličnim prijetnjama  sa kojima su se proteklih godina suočavali političari, parlamenti i vlade širom Evrope -  naveo je EU Parlament u izvještaju od 29. novembra.

U izvještaju parlamenta tada su posebno naglasili rizike od kampanja dezinformacijama kojima se vrši uticaj na stavove javnosti, kao i na sajber napade na nacionalne izborne sisteme ili glavne političke debate na nivou EU i na nacionalnom nivou.

Posebno su apostrofirali moguće sajber napade usmjerene na izborni proces tokom izbornog dana i noći u Evropskom parlamentu. Smatra se da postoji opasnost da bi hakeri mogli da ugroze sistem glasanja, prebrojavanja i informacione sisteme koji se koriste na izborima, kako bi diskreditovali ili lažirali rezultate.

Smatra se da najveću prijetnju po sajber bezbjednost EU  trenutno predstavljaju hakeri iz Rusije, za koje postoji niz dokaza da su već bili umiješani u brojne pokušaje obaranja raznih internet stranica unutar EU.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.