Što NASA ne može, tviteraši mogu
Ilustracija

Novosti iz svemira i dalje stižu

Što NASA ne može, tviteraši mogu

Zbog krize finansiranja američke vlade privremeno su zatvoreni svi korisnički računi Nase na Twitteru. Ipak, novosti iz svemira i dalje stižu.

Američke državne institucije trenutno nemaju novca za rad, a među njima je i NASA, koja je poslala kućama većinu svojih zaposlenih, osim onih koji su podrška trenutno aktivnim misijama - kao što je praćenje rovera Curiosity na Marsu, prenosi B92.

Državni radnici do daljnjeg ne mogu da obavještavaju ljude o novostima iz svemira, pa su na sebe to preuzeli poštovaoci i obožavatelji Nasinog rada.

Koristeći hashtag #ThingsNASAMightTweet, objavljuju vesti za koje misle da bi ih američka svemirska agencija inače i sama objavila, piše Mashable. Toga se dosjetio Bill Danford, softveraš iz Jute koji takođe vodi i neprofitni obrazovni sajt Riding With Robots.

Upravo uz pomoć računa na Twitteru tog sajta pokrenuo je #ThingsNASAMightTweet, što su ostali zainteresovani za svemirske vesti prihvatili i uključili se. Neki su se organizovali - prate i objavljuju vesti u smjenama i prema temama, dok ih drugi puste na Twitter kako god im padne na pamet.

Vernika Mekgregor, koja je zadužena za odnose sa medijima u Nasi, normalno se brine o nekoliko Nasinih Twitter naloga, uključujući i @MarsCuriosity koji ima skoro 1.5 miliona osoba koje ga prate, izjavila je da je primjetila zamjenu koju je NASA dobila.

“Zaista je nevjerovatno kako su fanovi samo nastavili tamo gdje smo mi stali. Oni sada tvituju umjesto nas i mislimo da je to zaista sjajno".