Vlada upućuje SDT-u Abazovićeve ugovore o lobiranju vrijedne 350.000 eura

Vlada upućuje SDT-u Abazovićeve ugovore o lobiranju vrijedne 350.000 eura

Vlada Crne Gore uputiće Specijalnom državnom tužilaštvu ugovore koje je sklopila prethodna izvršna vlast na čelu sa Dritanom Abazovićem vrijedne 350.000 eura, potvrđeno je nezvanično portalu Pobjeda iz Vlade.

Radi se o ugovoru koji je Abazović, 13. decembra 2022. godine, zaključio bez saglasnosti Vlade, sa kompanijom Bipartizan solutions, američko-izraelskog političkog analitičara Mičela Baraka. Ovaj ugovor, 43. Vlada je raskinula krajem maja, iskorištivši klauzulu koja je predviđala da se on može raskinuti u tom periodu.

U Vladi Milojka Spajića su nedavno naveli da nedostaje akt koji bi predstavljao osnov zaključivanja ugovora sa pravnim dejstvom u odnosu na Vladu, te da nije ispoštovan ni Zakon o javnim nabavkama. Zaključuje se da je došlo do pogrešne primjene obavezujućih pravnih propisa prilikom pristupanja ovom pravnom poslu.

Zakon o lobiranju u članu dva propisuje da je „lobiranje djelatnost kojom se vrši uticaj na organe zakonodavne i izvršne vlasti na državnom, odnosno lokalnom nivou, organe državne uprave, nezavisna tijela, regulatorna tijela, javne ustanove, javna preduzeća i druga pravna lica koja vrše javna ovlašćenja, odosno djelatnosti od javnog interesa ili su u većinskom državnom vlasništvu“.

- Zakon o lobiranju propisuje uslove za lobiste i odobrenje i uslove za registraciju za poslove lobiranja u Crnoj Gori, dok ne zabranjuje da se strana firma koja je registrovana u matičnoj državi kao lobista angažuje. S tim što je shodno članu 29 Zakona o lobiranju (podatke o naručiocu lobiranja) obaveza firme iz SAD-a informiše Agenciju za sprječavanje korupcije, u roku od osam dana od dana zaključenja ugovora o lobiranju - navodi se u Vladinom dokumentu.

Uzimajući u obzir da se radi o lobiranju za Vladu Crne Gore, dovodi se u pitanje validnost ugovora o lobiranju koji zaključuje Vlada jer ona shodno Ustavu Crne Gore vrši izvršnu vlast, dok poslove državne uprave vrše ministarstva i drugi organi uprave.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.