St. Protić: Vučić je taj koji predstavlja Srbe kao genocidan narod

St. Protić: Vučić je taj koji predstavlja Srbe kao genocidan narod

Osvrćući se na izjavu predsjednika Srbije uoči izricanja presude Ratku Mladiću zbog zločina u Srebrenici, da se srpski narod suočava sa teškom situacijom, Milan St. Protić je istakao da se u toj izjavi vidi da on predstavlja srpski narod kao genocidan.

Srbija je upregla sve svoje napore da se bori protiv Rezolucije o Srebrenici, o kojoj će se odlučivati u Ujedinjenim nacijama. Argument vlasti je da je ova rezolucija srpski narod predstavlja kao genocidan. Istoričar Milan St. Protić ističe da je vlast u Srbiji, odnosno predsjednik Aleksandar Vučić taj koji srpski narod predstavlja kao da je genocidan i individualnu krivicu prebacuje na cijeli narod.

Osvrćući se na izjavu predsjednika Srbije uoči izricanja presude Ratku Mladiću zbog zločina u Srebrenici, da se srpski narod suočava sa teškom situacijom, Milan St. Protić je istakao da se u toj izjavi vidi da on predstavlja srpski narod kao genocidan.

„Jer tu se radi o individualnoj odgovornosti jednog čoveka koji je izveden pred taj sud zbog toga što je radio. On ne kaže da misli da je Mladić kriv ili nije kriv, nego prenosi odgovornost na srpski narod, ako bude osuđen biće osuđen ceo srpski narod“, kazao je St. Protić u „Iza vesti“ na N1.

On objašnjava da naša argumentacija da smo mi žrtve jer su se svi urotili protiv nas predstavlja povezivanje individualne odgovornosti sa interesima jednog naroda „zato što su ti ljudi, ta politika, ta nomenklatura važniji nego što su važni narodni interesi“.

„Zato se nikada nije napravio otklon nego obratno, do dana današnjeg se to koristi da bi se odgovornost prenela na čitav narod i državu, a zaštitili oni koji su krivi i odgovorni“, istakao je St. Protić.

Napominje da politika koja se vodi u Beogradu i Banjaluci nema mnogo dosljednosti i logike, a da je odnos prema zločinu u Srebrenici do te mjere relativizovan „da se smatra opravdanim da se taj užasan masakr koji je sud kvalifikovao kao genocid na svaki način opradva, izvini, i da se pred međunarodnom javnosti Srbija pokaže kao zemlja koja ima jedan pokroviteljski položaj“.

St. Protić ocjenjuje da je najgore od svega državna politika prema Rezoluciji o Srebenici. Navodeći da umjesto da Srbija podrži rezoluciju i time pokažemo svoj stav prema onome što se u Srebrenici desilo, „država vodi aktivnu politiku kako bi se umanjila stravična činjenica o onome što je učinjeno u Srebrenici“.

„Traže se svi načini da se ta rezolucija ublaži, relativizuje“, rekao je St. Protić.

On je upitao kakvu sliku Srbija stvara pred svim tim državama kada dojučerašnji opozicionar, nekadašnji ministar spoljnih poslova i predsjedavajući Generalne skupštine UN „ide okolo i bogoradi da se ta rezolucija učini što manje jasnom i nedvosmislenom u odnosu na stravičan događaj u Srebrenici“.

Razlika između Njemačke i Srbije: Srebrenica nije državni projekat

Komentarišući najavu da će Srbija, u slučaju da rezolucija bude donijeta, zatražiti da postane nestalna članica Savjeta bezbjednosti i potom predlagati rezolucije o genocidu u Jasenovcu i na drugim mjestima, St. Protić podsjeća da sve i da bude tako – te rezolucije neće proći iz pravnih razloga.

Naime, konvencija o genocidu je donijeta tek 1948. i ne može se retroaktivno primjenjivati na zločine počinjene ranije, iako oni mogu imati težinu genocida.

To ne znači da nemaju tu težinu, ali ne mogu tako da budu kvalifikovani. Holokaust znači spaljena zemlja, ne može da se kvalifikuje kao genocid u pravnom smislu zato što je rezolucija donijeta naknadno“, objašnjava istoričar.

Izvor:Aktuelno.me

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.