Iz Opštine Andrijevica apeluju

Iz Opštine Andrijevica apeluju

Odbor povjerenika da što prije usvoji odluku o budžetu

Odgovorni iz Opštine Andijevica uputili su juče apel Odboru povjerenika, koji nakon što je Skupština raspuštena, vrši ulogu lokalnog parlamenta, da što prije pristupi usvajanju ponuđene odluke o budžetu Opštine za tekuću godinu.

Naglasili su da je to od vitalnog značaja za dalje funkcionisanje lokalne uprave i da od te odluke zavisi rješavanje važnih pitanja koja se tiču života građana i servisiranja obaveza prema potrošačkim jedinicama.

– Mora se ubrzati procedura sazivanja sjednice na kojoj bi Odbor povjerenika trebalo da usvoji odluku o budžetu Opštine Andrijevica, jer lokalna uprava u ovom trenutku krajnje otežano funkcioniše.Zbog finansijskih ograničenja zaustavljena je realizacija svih infrastrukturnih projekata, kao i servisiranje obaveza prema određenim potrošačkim jedinicama – kazao je u izjavi za „Dan“ predsjednik Opštine Željko Ćulafić.

Iz lokalne uprave tvrde da zakazani izbori ne bi mogli da se sprovedu ukoliko ne dođe do usvajanja odluke o budžetu Opštine.

– Prije svega, budžetom se definišu sredstva za sprovođenje izbora i finansiranja rada Opštinske izborne komisije, što samo po sebi ukazuje da bez usvajanja budžeta nema ni izbora. Takođe, ako se ne usvoji budžet neće se moći da se finansira rad sportskih klubova, niti realizuju projekti nevladinog sektora, dok će poljoprivrednici ostati bez podsticajnih mjera. Ujedno neće biti realizacije kapitalnih ivesticija. Sve se ovo mora ozbiljno uzeti u razmatranje jer niko nema pravo da nekim eventualnim političkim odlukama zaustavlja dalji razvoj Andrijevice – istakli su iz lokalne uprave.

Kako je najavljeno, danas bi trebalo da se održi konstitutivna sjednica odbora povjerenika koji čine: Nina Blažić i Senad Crnovršanin, u ime Ministarstva javne uprave, zatim Bojan Paunović, predstavnik Ministarstva finansija, Ljilja Belada, predstavnica Ministarstva ekonomskog razvoja, Ljubica Radović, predstavnica generalnog Sekretarijata Vlade Crne Gore i Milorad Mojašević i Dragan Pešić, kao građani opštine Andrijevica.

Kako je najavljeno, nakon ove sjednice zakazaće se sjednica na kojoj će se, između ostalog, raspravljati i o ponuđenoj odluci o budžetu Opštine Andrijevica. Tom odlukom je definisano da budžet bude 3.666.100 eura, s tim što je za tekuće rashode namijenjeno 2.985.100 eura, a za kapitalne investicije 679.000. eura. Odgovorni iz Opštine Andrijevica su uz ovu odluku podnijeli i amandman kojim se traži da se naznačeni iznos uveća za 673.152 eura, čime bi u konačnom budžet iznosio 4.337.252 eura. U obrazloženju se navodi da se navedeni amandman podnosi zbog toga što lokalni parlament tokom prošle godine nije u predviđenom roku usvojio odluku o rebalansu budžeta i što još uvijek nije usvojena odluka o budžetu za tekuću godinu.

– S obzirom na to da budžet Opštine Andrijevica nije usvojen do 31.12. 2023. godine i da je stanje depozita Trezora lokalne uprave Opštine Andrijevica na isti dan iznosio 1.303.252 eura, bilo je neophodno izvršiti uvećanje budžeta za 673.152 eura – navodi se u obrazloženju podnesenog amandmana.

Blažić: Odbor će raditi transparentno

Nakon dugotrajne političke krize, Vlada Crne Gore na sjednici, održanoj 28. marta, donijela je odluku raspuštanju Skupštine opštine Anrijevica. Na istoj sjednici je imenovan i Odbor povjerenika koji će zamjenjivati funkciju Skupštine opštine Andrijevica do njenog novog konstituisanja. Član Odbora povjerenika Nina Blažić potvrdila nam je juče u telefonskom razgovoru da će se danas održati konstitutivna sjednica pomenutog Odbora na kojoj će se, između ostalog, donijeti poslovnik o radu. Ona je kazala da će rad Odbora povjerenika biti transparentan i da će o svemu javnost biti blagovremeno obaviještena.

– Dosad su vršene propreme za održavanje konstitutivne sjednice Odbora. Poslije toga dolaze na red i ostala pitanja. Jedino što mogu sada da kažem to je da vjerujem da će Odbor povjerenika korektno raditi poslove iz svoje nadležnosti – kazala je Blažić.

Izvor:ANALITIKA

Izvor:[Portal Analitika]

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.