Uhapšen Njemac zbog sumnje da je spremao teroristički napad

Uhapšen Njemac zbog sumnje da je spremao teroristički napad

Istraga o motivu je u toku, a osumnjičeni je zadržan u pritvoru.

Njemačka policija privela je jednu osobu u Haleu zbog sumnje da je pripremala teroristički napad sa ekstremno desničarskom pozadinom, prenijeli su danas njemački mediji.

Državno tužilaštvo je saopštilo da je osumnjičeni 36-godišnjak uhapšen tokom vikenda nakon što je u pijanom stanju iz stambene zgrade uzvikivao rasističke slogane i prijetio oružjem, prenio je njemački javni servis MDR.

Prilikom hapšenja pronađena je eksplozivna naprava koja je bila spremna za upotrebu, prenosi Nova.

Istraga o motivu je u toku, a osumnjičeni je zadržan u pritvoru.

Tužilac Denis Černota izjavio je da je tokom pretresa stana osumnjičenog policija pronašla dokaze da 36-godišnji Nijemac prezire ljude koji se ne uklapaju u njegov pogled na svijet.

Istražitelji pretpostavljaju da čovjekov životni ambijent nije bio lak jer u Haleu postoji nekoliko žarišta kriminala, među kojima je i četvrt Šloserštrase.

Stanovnici su izjavili za televiziju da postoje tenzije u naselju u kojem žive Afrikanci.

Istražitelji, takođe, pretpostavljaju da je 36-godišnji muškarac sam napravio eksplozivnu napravu kako bi ranio i ubio ljude.

Ovaj 36-godišnjak je uhapšen prošle subote i nalazi se u pritvoru.

Tokom naknadne policijske akcije, oko 50 stanovnika moralo je da napusti svoje domove. Osumnjičeni nije nepoznat istražiteljima, pošto je ranije osuđivan za imovinske i nasilne zločine.

IZVOR:CDM

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.