Čarapić pozvao partije na parlamentarni dijalog zbog krize u Šavniku

Čarapić pozvao partije na parlamentarni dijalog zbog krize u Šavniku

Čarapić je inicijativu poslao klubovima poslanika u Skupštini.

Poslanik Vasilije Čarapić je u ime „Pokreta Evropa sad“ a i u svojstvu kopredsjedavajućeg Odborom za sveobuhvatnu izbornu reformu pozvao sve političke subjekte koji imaju svoje predstavnike u Skupštini Crne Gore da započnu parlamentarni dijalog sa ciljem pronalaženja modela kojim bi se razriješila politička kriza u Šavniku koja je posljedica nemogućnosti završetka izbora za odbornike koji su započeti još u oktobru 2022. godine.

“Kao što je svima poznato, po važećem crnogorskom izbornom zakonodavstvu je načelno moguće sprovesti izborni ciklus na demokratskom nivou, iako se ono pokazalo kao manjkavo u mnogo segmenata i postoji opšti konsenzus treba sprovesti reforme. Međutim, izbori za odbornike u Skupštini opštine Šavnik se ne mogu sprovesti na dva biračka mjesta već 19 mjeseci i to iz čisto političkih razloga. Kako je evidentno da je problem u Šavniku pretežno političke, a ne pravne prirode, to smatram da je opravdano povesti široki politički dijalog a sve sa ciljem da dođemo do pravnog rješenja za ovu krizu, poštujući na taj način vladavinu prava kao naš najznačajniji društveni koncept”, naveo je Čarapić u saopštenju dostavljenom medijima.

Budući da je prilikom svih prethodnih pokušaja rješavanja ove krize koji nisu dali rezultate izostajao parlamentarni dijalog, prema njegovim riječima, “vjerujem da kao politički subjekti koji diktiraju procese u zemlji imamo i društvenu odgovornost da sada započnemo dijalog i na tom osnovu dođemo do rješenja”.

Izvor:VOP

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.