Fejzić: Postom smo pobijedili sebe i svoje prohtjeve

Fejzić: Postom smo pobijedili sebe i svoje prohtjeve

Ramazan nas je obogatio sviješću o Bogu i njime smo shvatili da samo iskrenim odnosom spram vjere možemo pobijediti moralne bolesti današnjeg društva, kazao je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori (IZCG) Rifat Fejzić u bajramskoj poruci vjernicima.

Istakao je da završetkom ramazanskog posta vjernik radošću dočekuje dane Bajrama, dane radosti i nade.

– Radujemo se Bajramu, jer je on simbol nagrade kojoj se sa nastrpljenjem nadamo. Radujemo se jer smo ramazanskim postom pobijedili sebe i svoj nefs, svoje prohtjeve i zahtjeve. Ramazan nas je obogatio sviješću o Bogu, naučili smo da budemo saosjećajni i darežljivi. Shvatili smo da samo iskrenim odnosom spram vjere možemo pobijediti moralne bolesti današnjeg društva. Spoznali smo istinske vrijednosti života na ovome svijetu – kazao je reis Fejzić.

U bajramskoj poruci vjernicima osvrnuo se i na genocid nad djecom i civilima Gaze.

– Poslanik islama Muhamed a.s. nas je podučio da se dova postača ne odbija. Prepuni nade i uvjereni u trijumf istine naše dove u ovim blagim danima su sa Gazom i Plaestinom. Genocid koji se događa nad djecom i civilima Gaze za nas je pouka i poruka. Naše misli i naše dove u ovim blagim danima su dove za mir u svijetu i red na Zemlji. Poštovani vjernici, radujmo se danima Bajrama, jer smo uspjeli savladati sve one destruktivne sile u nama. Provedimo dane Bajrama u radosti naših porodica. Sjetimo se u danima Bajrama naših rođaka i prijatelja, obiđimo bolesne i nemoćne, posjetimo mezarluke naših merhuma. I njima je Bajram, i oni se vesele i raduju. U svoje ime i u ime Islamske zajednice u Crnoj Gori, Bajram šerif mubarek olsun svim pripadinicima islama u našoj državi i dijaspori – bajramska je poruka reisa IZCG u Crnoj Gori.

Vjernici islamske vjere danas slave Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika, koji dolazi nakon ramazanskog posta. Bajram se tradicionalno obilježava tri dana, a praznovanje ovog praznika počinje klanjanjem Bajram-namaza nedugo nakon zore, nakon koje slijedi kratka hutba (propovijed).

Tokom mjeseca Ramazana muslimani poste od neposrednog izlaska sunca (sabaha) do njegovog zalaska (akšama).

Post podrazumijeva uzdržavanje od jela, pića, pušenja i seksualnih odnosa i predstavlja jedan od pet stubova islama, uz muslimansku izjavu vjere, svakodnevno obavljanje molitve, zekat i obavljanje hadža u Meki, ako je vjernik fizički i finansijski sposoban za to.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.