Najavljuju IBAR, a ispunili svega 33 odsto obaveza iz EU agende

Najavljuju IBAR, a ispunili svega 33 odsto obaveza iz EU agende

Abazovićeva i Spajićeva vlada su za 2023. godinu, od ukupno 300 obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, ispunile 98, što čini samo 33 odsto realizacije. To je navedeno u Vladinom dokumentu o realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2023-2024, koji je usvojila Vlada.

PROCENTI

Od 229 zakona i podzakonskih akata realizovano je 55, odnosno 24 odsto. Takođe, od 71 strategijskog dokumenta, ispunjena su 43, što čini 61 odsto.

- Najveći broj zakona i podzakonskih akata planiran je u poglavljima 1 – Sloboda kretanja robe (34 propisa, od toga 44 odsto realizovano), 14 – Transportna politika, 32 propisa, od toga 22 odsto realizovano i 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, 24 propisa, od toga realizovano 17 odsto.

Stopostotnu realizaciju u zakonodavnom okviru imaju poglavlja 16 – Porezi i 33 - Finansijske i budžetske odredbe.

Za 2023, kada je u pitanju zakonodavni okvir, ništa nije planirano u poglavljima 5, 7 i 22. Najveći broj strategijskih dokumenata planiran je u poglavljima 23 -

Pravosuđe i temeljna prava, planirano 11, realizovano šest, što čini 55 odsto, 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost planirano sedam, realizovano pet, što čini 71 odsto i 28 – Zaštita potrošača i zdravlja, planirano sedam, realizovano pet, što čini 71 odsto.

Stopostotnu realizaciju po pitanju strategijskog okvira imaju poglavlja 3 - Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga, 7 - Pravo intelektualne svojine, 12 - Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor, 13 - Ribarstvo, 18 - Statistika, 20 - Preduzetništvo i industrijska politika i 32 - Finansijski nadzor.

Za 2023, kada je u pitanju strategijski okvir, ništa nije planirano u poglavljima 1, 4, 5, 6, 8, 9, 16, 29, 30 i 33. Kada je riječ o obavezama resora u svih 33 poglavlja, izradu najvećeg broja propisa planirali su Ministarstvo kapitalnih investicija, 44, od čega je 25 odsto realizovano, Ministarstvo finansija 30, od čega je 50 odsto realizovano, i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede 27, od čega je samo četiri odsto realizovano, što je katastrofalan učinak.

Za tako loš učinak u ispunjavanju EU agende kriva je dominantno Abazovićeva vlada, koja je ispunila samo 26 odsto obaveza. Spajićeva vlada je formirana 31. oktobra i nije imala previše vremena, ali se ni u tom periodu od dva mjeseca nije proslavila.

Za 2023. najviše strategijskih dokumenata planiralo je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, 11, realizovano je 91odsto, zatim Ministarstvo unutrašnjih poslova sedam, realizovano 71 odsto, i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sedam, realizovano 71 odsto. Stoprocentnu realizaciju imaju Ministarstvo kulture i medija i Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava (3/3), Uprava za inspekcijske poslove, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Državna revizorska institucija (1/1).

Kada je riječ o realizaciji aktivnosti u cilju jačanja administrativnih kapaciteta, od ukupno 519 novih službenika, koliko je planirano, zaposleno je njih 194, od čega je formirano 167 novih radnih mjesta.

NAJAVE

Ministarka evropskih integracija Maida Gorčević rekla je u petak da Crna Gora pojedine zaključke iz privremenih mjerila neće moći u potpunosti realizovati u predviđenom roku, o čemu će iduće sedmice obavijestiti i Evropsku komisiju..

Gorčević je rekla da plan za dobijanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) ide prema dogovorenim rokovima sa EK, te da je obaveza resora kojim rukovodi da do kraja ovog mjeseca Evropsku komisiju obavijesti da li će sva privremena mjerila i operativni zaključci biti ispunjeni, te da, ukoliko neće, pošalje obrazloženje zašto.

- EK ćemo već 8. aprila obavijestiti o nekim zaključcima iz privremenih mjerila za koja smatramo da neće biti ispunjena s obrazloženjem zašto neće i sa jasnim planom kako će se prema njima odnositi u narednom periodu. To se odnosi na izmjenu člana Ustava kojim se predviđa da ministar pravde ne treba da bude član Sudskog savjeta, izbor predsjednika Vrhovnog suda i Zakon o finansiranju političkih partija – navela je Gorčević.

Ona je dodala da će Evropskoj komisiji na mišljenje do 8. aprila biti poslat i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalom.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.