Iran ponudio da ne odgovara na izraelski napad ako u Gazi bude proglašeno trajno primirje

Iran ponudio da ne odgovara na izraelski napad ako u Gazi bude proglašeno trajno primirje

Iran je obavijestio SAD da će se suzdržati od odgovora na zračni napad u kojem su ubijeni visoki komandanti Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC) u Damasku ako se postigne primirje u Gazi, izvijestila je Jadeh Iran.

Novinari se pozivaju na anonimni arapski diplomatski izvor, rekavši da je izvor razgovarao s tim novinama prije dva dana.

Izvor je dodao da "ako Amerika uspije obuzdati situaciju, to će biti veliki uspjeh za Bidenovu administraciju i možemo graditi na tome."

Izvještaj dolazi dok se nastavljaju pregovori o prekidu vatre i sporazumu o oslobađanju talaca između Izraela i Hamasa u Kairu i dok Izrael nastavlja pripreme za mogući odgovor na zračni napad u Damasku.

U zračnom napadu prošlog ponedjeljka pogođen je iranski konzulat u Damasku, ubivši zapovjednika IRGC-a Mohammada Reza Zahedija, glavnog iranskog zvaničnika odgovornog za operacije u Siriji i Libanu, kao i njegovog zamjenika i nekoliko drugih oficira IRGC-a.

Od zračnog napada, Iran je više puta prijetio "oštrim odgovorom" protiv Izraela. Američki mediji su izvijestili da američke i izraelske obavještajne službe vjeruju da bi Iran mogao direktno gađati Izrael krstarećim raketama i dronovima kamikaza. U izvještajima se navodi da bi odgovor mogao doći do kraja mjeseca Ramazana.

Načelnik štaba IDF-a Herzi Halevi naglasio je u nedjelju da Izrael zna "kako se nositi s Iranom".

"Spremni smo za to; imamo dobre odbrambene sisteme i znamo kako da snažno djelujemo protiv Irana i na bližim i na daljim mjestima. Djelujemo u saradnji sa SAD i strateškim partnerima u regionu", rekao je Halevi.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.